skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić napój odchudzający z imbiru, ogórka, cytryny i mięty? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.
Krok 2:
Cytryna dokładnie spłucz, wyszoruj szczotką. Następnie pokrój w cienkie plasterki. Aby napój nie był zbyt gorzki, wybierz cytryny o cienkiej skórce, aby biała warstwa między żółtą skórką a miąższem była jak najcieńsza - to ona daje gorycz. Lub możesz całkowicie odciąć całą skórkę do miąższu.
Krok 3:
Umyj ogórek, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia.
Krok 4:
Umyj miętę, osusz. Usuń liście z gałązek. Wybierz liście bez czarnych kropek.
Krok 5:
Obierz korzeń imbiru i zetrzyj na drobnej tarce. W postaci startej ilość imbiru nie powinna przekraczać 1 łyżeczki, w przeciwnym razie napój będzie gorzki.
Krok 6:
W dzbanku włóż plasterki cytryny i ogórka, startego imbiru i listków mięty.
Krok 7:
Napełnij zawartość dzbanka świeżą, czystą wodą. Woda powinna być butelkowana lub przegotowana i wstępnie schłodzona do temperatury pokojowej. Pozostaw napój na noc w lodówce.
Krok 8:
Wypij napój po pół szklanki na przyjęcie. W sumie może być od 4 do 6 posiłków dziennie w połączeniu z odpowiednim odżywianiem. Przy nieograniczonym stosowaniu wysokokalorycznych tłustych i węglowodanowych potraw napój raczej nie da efektu, jaki byśmy chcieli. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! dietetycy nie zalecają spożywania napoju osobom cierpiącym na alergię na jeden lub więcej składników, a także z niewydolnością nerek, przewlekłymi chorobami narządów wewnętrznych, nadciśnieniem, chorobami układu krążenia i chorobami przewodu pokarmowego. Do każdej diety należy podchodzić mądrze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g