napój odchudzający imbir ogórek cytryna mięta

Wellness, odchudzanie, aktywność i dobry nastrój! Napój odchudzający z imbiru, ogórka, cytryny i mięty doskonale gasi pragnienie, jest bardzo orzeźwiający w upale, poprawia procesy metaboliczne w organizmie. Dodaje energii i zwiększa wydajność. Gotuje się przez 15 minut!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
3 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić napój odchudzający z imbiru, ogórka, cytryny i mięty? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cytryna dokładnie spłucz, wyszoruj szczotką. Następnie pokrój w cienkie plasterki. Aby napój nie był zbyt gorzki, wybierz cytryny o cienkiej skórce, aby biała warstwa między żółtą skórką a miąższem była jak najcieńsza - to ona daje gorycz. Lub możesz całkowicie odciąć całą skórkę do miąższu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ogórek, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj miętę, osusz. Usuń liście z gałązek. Wybierz liście bez czarnych kropek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz korzeń imbiru i zetrzyj na drobnej tarce. W postaci startej ilość imbiru nie powinna przekraczać 1 łyżeczki, w przeciwnym razie napój będzie gorzki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W dzbanku włóż plasterki cytryny i ogórka, startego imbiru i listków mięty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij zawartość dzbanka świeżą, czystą wodą. Woda powinna być butelkowana lub przegotowana i wstępnie schłodzona do temperatury pokojowej. Pozostaw napój na noc w lodówce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypij napój po pół szklanki na przyjęcie. W sumie może być od 4 do 6 posiłków dziennie w połączeniu z odpowiednim odżywianiem. Przy nieograniczonym stosowaniu wysokokalorycznych tłustych i węglowodanowych potraw napój raczej nie da efektu, jaki byśmy chcieli. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! dietetycy nie zalecają spożywania napoju osobom cierpiącym na alergię na jeden lub więcej składników, a także z niewydolnością nerek, przewlekłymi chorobami narządów wewnętrznych, nadciśnieniem, chorobami układu krążenia i chorobami przewodu pokarmowego. Do każdej diety należy podchodzić mądrze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy