skład / składniki
metoda gotowania
bierzemy dojrzałe, soczyste wiśnie, myjemy je, pozwalamy wodzie spłynąć, wrzucając wiśnie do durszlaka i sortujemy, pozostawiając tylko piękne czerwone jagody.
następnie wyjmij kości w dowolny dogodny sposób. Można to zrobić za pomocą specjalnego urządzenia lub użyć sprawdzonej metody za pomocą szpilki (szpilki, igły dziewiarskie).
jeśli używamy mrożonych wiśni (i możesz to zrobić), wybierz zamrażanie bez pestek. Rozmrażanie z wyprzedzeniem jest opcjonalne, możesz natychmiast gotować.
kładziemy wiśnie na patelni z grubym dnem, przykrywamy pokrywką i kładziemy na palniku o średniej intensywności ogrzewania, aby wiśnie wypuściły sok i zmiękły (lub rozmroziły się). Po 5-7 minutach, gdy jagody są całkowicie pokryte sokiem, dodaj granulowany cukier. W zależności od pożądanego rezultatu ilość cukru można zmienić, ponieważ odmiany wiśni różnią się kwasem. Możesz całkowicie obejść się bez słodzika, ale taki kwaśny smak jest tylko dla amatora.
przez 15 minut gotuj masę ciągle mieszając, zapobiegając przypaleniu. Następnie za pomocą blendera zanurzeniowego zmiel wiśnie na puree lub przetrzyj przez sito (długie, ale równie produktywne).
Wybierz dowolny wygodny kształt i przykryj pergaminem. Dla większej niezawodności można nasmarować papier bezwonnym rafinowanym olejem.
na przygotowany arkusz wlej gorący przecier wiśniowy o grubości 7-8 mm i wyrównaj szpatułką w jednolitą warstwę na całej powierzchni. Wysyłamy przyszłą pastylkę do wyschnięcia. Możesz użyć piekarnika w temperaturze t nie wyższej niż 100 C, pozostawiając drzwi uchylone i trzymaj przez 4-4,5 godziny. Można również suszyć na słońcu lub w elektrycznej suszarce do warzyw i owoców.
gotową pastylkę (suchą i elastyczną) kroimy w paski i zwijamy w rolki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g