skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zanim zaczniesz, chcę ostrzec - natychmiast przygotuj wszystkie składniki, które będą uczestniczyć w tym procesie. Ważne jest, aby nie spóźnić się na właściwy moment. Zacznijmy od ciasta. Tak, tak, musi być przygotowany według wszystkich zasad. Podgrzej mleko, dodaj do niego drożdże, 2 łyżki. l., mąka i jeden-cukier.
Krok 2:
Mieszaj wszystko, aż będzie gładkie i ciepłe! Robimy resztę, gdy zobaczysz pianę na powierzchni ciasta.
Krok 3:
Najpierw weź masło i rozpuść je.
Krok 4:
Aby nie wylewać go od razu, ponieważ będzie bardzo gorący, na razie połączmy cukier z jajkiem, dodając wanilię i sól. Konieczne jest dokładne zmielenie wszystkiego w wygodny sposób.
Krok 5:
Teraz mąka jest w kolejce. Przesiewaj go kilka razy. Następnie, po wlaniu do przestronnej miski, zrobimy głęboki otwór w zjeżdżalni.
Krok 6:
I na zmianę zaczniemy tutaj wlewać jajko puree z cukrem, wanilią i solą, a następnie lekko schłodzone masło i ciasto.
Krok 7:
Zagniataj ciasto, delikatnie pobierając płynną masę i łącząc ją z mąką. Najpierw zagniataj łyżką.
Krok 8:
A potem – rękami. Połóż ciasto na posypanej mąką desce. Jeśli mąka wydaje się niewystarczająca,dodaj trochę. Ciasto nie powinno być ani zbyt miękkie, ani zbyt ciasne. Najważniejsze, że nie przykleja się do rąk.
Krok 9:
Zwinąłem Kolobok i włożyłem go do czystej, suchej miski i przykryłem folią. W cieple to piękno szybko wzrosło i powiększyło się.
i więcej porad
drożdże. Jeśli wolisz prasowane na sucho, wybierz tylko najświeższe. Jeśli chodzi o ich ilość, nie przesadzaj, w przeciwnym razie bułki nabiorą trwałego zapachu fermentacji i będą suche.
olej. Nie należy go również spożywać na zimno ani na gorąco - tylko na ciepło.
mąka. Pamiętaj, że puszystość bułek zależy również od tego, czy przesiewasz mąkę (możesz to zrobić nawet kilka razy), więc jest to ważny punkt.
jajka. Przestrzegaj przepisu, ponieważ wiele zależy również od liczby jaj. W przypadku ciasta maślanego wkłada się więcej niż w innych sytuacjach.
ciężkość. Nie musisz brać więcej cukru i oleju, w przeciwnym razie ciasto będzie kiełkować przez bardzo długi czas.
sól. Jeśli przepis mówi-sól, tyle, nie ignoruj tego punktu. Smak bułek będzie lepszy.
Temperatura powietrza. Oczywiście pomieszczenie powinno być ciepłe i bez śladu przeciągu, wtedy ciasto będzie bujne. W ostateczności włącz piekarnik, aby ogrzać powietrze.
ugniatanie. Ręczny i tylko. Ciasto uwielbia ciepło naszych dłoni!
gotowość do testu. Będziesz wiedział, że jest gotowy, jeśli lekko się klei, a nie przykleja się do dłoni.
czas ugniatania. Nie jest straszne, jeśli kilka razy zagniatamy ciasto. Jest więc lepiej wzbogacony w tlen.
i nie zapomnij o nastroju! Musi być dobry, zdecydowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g