hibiskus z imbirem

przygotuj pyszny orzeźwiający napój! Łatwe i proste! . Herbatę hibiskusową z imbirem i sokiem z cytryny można pić na ciepło i na zimno. Jeśli napój jest podawany na stole na zimno, w razie potrzeby do szklanki można dodać kilka kostek lodu. W przepisie zastosowano duże kwiaty hibiskusa, ale jeśli używa się torebek z herbatą lub pokruszonych kwiatów, lepiej skrócić czas infuzji o połowę.
AlexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
7 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

1. Obierz imbir, pokrój w drobną kostkę.

2. Włóż imbir do rondla, wlej cukier, wlej wodę, Wyślij do ognia.

3. Gdy woda się zagotuje, rozłóż hibiskus, gotuj przez 5 minut, a następnie przykryj pokrywką, pozostaw do zaparzenia na 10 minut.

4. Filtruj gotowy napój, dodaj sok z cytryny, schłodź.

serwujemy na stole dekorując do woli.

ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Hibiskus - 11   kcal/100g

Podobne przepisy