nalewka z mniszka lekarskiego na wódce
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Myj mlecze, pozwól im wyschnąć. Jeśli kwiaty są zbierane rano, po tym, jak spała na nich Rosa, nie trzeba ich myć. Napełnij czysty szklany słoik kwiatami mniszka lekarskiego, odetnij łodygi. 
2. Wypełnij kwiaty wódką, zamknij pokrywkę. Wysyłamy słoik do spiżarni lub innego ciemnego miejsca na trzy tygodnie.
3. Raz na 3-4 dni potrząsamy słoikiem, a po określonym czasie filtrujemy nalewkę, dobrze wyciskamy kwiaty.
4. Wlej nalewkę do małej butelki lub innego szklanego pojemnika z pokrywką.
Przechowywać w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wódka - 235 kcal/100g
- Mniszek lekarski - 45 kcal/100g