turecka Rozkosz
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
ugotuj krem z mleka, mąki, masła. Gdy się zagotuje, dodaj cukier, przytrzymaj, mieszając, na małym ogniu przez 5 minut, nie pozwalając mu się zagotować.
zdejmij z pieca, dodaj cynamon.
posyp formę wiórkami kokosowymi, wlej masę do formy, posyp pokruszonymi pistacjami na wierzchu.
wstaw do lodówki na noc.
pokrój w paski, zwiń w bułki, podawaj.
zdejmij z pieca, dodaj cynamon.
posyp formę wiórkami kokosowymi, wlej masę do formy, posyp pokruszonymi pistacjami na wierzchu.
wstaw do lodówki na noc.
pokrój w paski, zwiń w bułki, podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g