sos z granatów Narsharab

pyszny sos jest idealny do dań mięsnych i rybnych. Przetłumaczone z Azerbejdżanu & quot; Nar & quot; - granat, & quot; Sharab & quot; - wino.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 14 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Biorę granat, ponieważ sok jest drogi. Łatwiej jest wycisnąć sok z granatów. Ponadto okaże się czystszy, bez konserwantów i tak dalej

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czyścimy granaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Takie piękne))

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenosimy ziarna do dużego rondla, a następnie kładziemy patelnię na kuchence i naciskamy tłuczkiem ziarna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robimy to, aż wszystkie ziarna zostaną zmiażdżone, a nasiona granatu pojawią się w masie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masę przelewamy przez durszlak do innej patelni, zgniatając Pozostałe ziarna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy tylko pozostanie sucha masa, przestawiamy sok z granatów na piec na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj, mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po ugotowaniu kontynuuj gotowanie soku, aż zgęstnieje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jak sprawdzić gotowość sosu granatowego: wlej łyżeczkę na spodek, ostudź. Jeśli sos ma konsystencję śmietany (nieco cieńszą), oznacza to, że jest gotowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyłącz ogień i Posol sos do smaku. Możesz użyć następującej proporcji: na 2,5-3 kg sosu 1 herbata.L. sól.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozwól sosowi ostygnąć, a następnie wlej do słoików. Sos z granatów Narsharab przechowujemy w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy