Klasyczna Sałatka śledziowa pod futrem z jajkiem

przepis, który powinna znać każda gospodyni domowa! Ulubiona sałatka świąteczna! Niewątpliwie ulubiona sałatka wszystkich & quot; Śledź pod futrem & quot; - najpopularniejsza w Rosji! Proponuję Śledź pod futrem klasyczny przepis.
czarny kotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 41 % 9 g
129 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.

gotuj ziemniaki, buraki, marchew i jajka.
drobno posiekaj obraną cebulę.
jeśli cebula jest gorzka, możesz ją poparzyć wrzącą wodą.
obierz warzywa i jajka.
naczynia do tej sałatki należy wybrać szerokie, z płaskim dnem. Mam do tego celu dwie odpowiednie, bardzo ładne śledzie.
rozłóż śledź pierwszą warstwą. Rozprowadzamy równomiernie na dnie, lekko ściskamy ręką. Filety nie kroję bardzo drobno, to kwestia gustu.
druga warstwa to łuk. Rozprowadzamy go dokładnie na śledziu.
wszystkie warzywa i jajka będą musiały być starte na grubej tarce podczas układania warstw.
pocieraj ziemniaki.
rozłóż go trzecią warstwą. Rozłóż ziemniaki tak, aby cebula nie była widoczna.
posmaruj warstwę ziemniaków majonezem.
zetrzyj jajka.
to czwarta warstwa. Podobnie jak poprzednie, wszystkie kolejne warstwy układamy w taki sposób, aby Dolne nie były widoczne.
posmaruj również warstwę jajka majonezem.
teraz trzy marchewki.
rozłóż na jajach.
pokryj warstwę majonezem.
i na koniec pocieramy buraki.
rozłóż ostatnią warstwę buraków równomiernie, tworząc rękami ostateczny kształt sałatki.
pozostaje tylko ozdobić "Śledź pod futrem"! Wszystko zależy od twojej twórczej wyobraźni.
aby zrobić taką siatkę majonezową, musisz zrobić mały otwór w torebce z majonezem i narysować siatkę wyciśniętą z torby cienkim strumieniem majonezu na powierzchni sałatki.
dodatkowo udekorowałem sałatkę zielonym groszkiem i gałązkami zieleni. Możesz także ozdobić "Śledź pod futrem" pierścieniami cebuli, kwiatami buraków, marchwi lub pomidorów, startymi żółtkami jaj, ogórkami i tak dalej...
"Śledź pod futrem" najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby mieć czas na naleganie na co najmniej dwie godziny w lodówce. W tym czasie wszystkie warstwy zostaną nasycone majonezem, dzięki czemu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza.
główna dekoracja świątecznego stołu sałatka "Śledź pod futrem" jest gotowa!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy