skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotuj ziemniaki, buraki, marchew i jajka.
drobno posiekaj obraną cebulę.
jeśli cebula jest gorzka, możesz ją poparzyć wrzącą wodą.
obierz warzywa i jajka.
naczynia do tej sałatki należy wybrać szerokie, z płaskim dnem. Mam do tego celu dwie odpowiednie, bardzo ładne śledzie.
rozłóż śledź pierwszą warstwą. Rozprowadzamy równomiernie na dnie, lekko ściskamy ręką. Filety nie kroję bardzo drobno, to kwestia gustu.
druga warstwa to łuk. Rozprowadzamy go dokładnie na śledziu.
wszystkie warzywa i jajka będą musiały być starte na grubej tarce podczas układania warstw.
pocieraj ziemniaki.
rozłóż go trzecią warstwą. Rozłóż ziemniaki tak, aby cebula nie była widoczna.
posmaruj warstwę ziemniaków majonezem.
zetrzyj jajka.
to czwarta warstwa. Podobnie jak poprzednie, wszystkie kolejne warstwy układamy w taki sposób, aby Dolne nie były widoczne.
posmaruj również warstwę jajka majonezem.
teraz trzy marchewki.
rozłóż na jajach.
pokryj warstwę majonezem.
i na koniec pocieramy buraki.
rozłóż ostatnią warstwę buraków równomiernie, tworząc rękami ostateczny kształt sałatki.
pozostaje tylko ozdobić "Śledź pod futrem"! Wszystko zależy od twojej twórczej wyobraźni.
aby zrobić taką siatkę majonezową, musisz zrobić mały otwór w torebce z majonezem i narysować siatkę wyciśniętą z torby cienkim strumieniem majonezu na powierzchni sałatki.
dodatkowo udekorowałem sałatkę zielonym groszkiem i gałązkami zieleni. Możesz także ozdobić "Śledź pod futrem" pierścieniami cebuli, kwiatami buraków, marchwi lub pomidorów, startymi żółtkami jaj, ogórkami i tak dalej...
"Śledź pod futrem" najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby mieć czas na naleganie na co najmniej dwie godziny w lodówce. W tym czasie wszystkie warstwy zostaną nasycone majonezem, dzięki czemu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza.
główna dekoracja świątecznego stołu sałatka "Śledź pod futrem" jest gotowa!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g