Słodka wata cukrowa
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
pierwszą rzeczą do zrobienia jest przymocowanie odpowiednich uchwytów na watę do stołu. Możesz wziąć na przykład nie tylko widelce, ale także chińskie pałeczki. Widelce powinny znajdować się naprzeciw siebie w linii prostej. Na tych uchwytach będziemy owijać naszą watę cukrową.
wlej cukier do rondla, zalej wodą w stosunku 3:1 (cukier: woda). Dodaj kroplę octu stołowego. I barwnik spożywczy, jeśli chcemy kolorowej waty cukrowej.
na umiarkowanym ogniu podgrzej wszystko, stale mieszając mieszaninę. Po wyłączeniu ognia i schłodzeniu mieszanki.
więc powtórz 4-5 razy. Potrzebujemy wilgoci z syropu, ale syrop nie ciemnieje. Oznacza to, że powinien pozostać bezbarwny tak długo, jak to możliwe. Ale w końcu okaże się złoty, lepki, gruby.
teraz bierzemy trzeci widelec, zanurzamy go w syropie cukrowym i zaczynamy prowadzić wokrut dwóch innych widelców przymocowanych do stołu. Nawijamy bawełnę na widelce jak nici, doprowadzając ją do potrzebnej objętości. Jeśli nagle warstwa okaże się luźna, możesz ją lekko zgnieść ręką (po prostu nie przesadzaj).
po przeniesieniu owalu słodkiego cukru na patyk (możesz po prostu zwinąć papier do tuby). Możesz po prostu włożyć watę cukrową do torby na żywność. Zwykle to robię.
wlej cukier do rondla, zalej wodą w stosunku 3:1 (cukier: woda). Dodaj kroplę octu stołowego. I barwnik spożywczy, jeśli chcemy kolorowej waty cukrowej.
na umiarkowanym ogniu podgrzej wszystko, stale mieszając mieszaninę. Po wyłączeniu ognia i schłodzeniu mieszanki.
więc powtórz 4-5 razy. Potrzebujemy wilgoci z syropu, ale syrop nie ciemnieje. Oznacza to, że powinien pozostać bezbarwny tak długo, jak to możliwe. Ale w końcu okaże się złoty, lepki, gruby.
teraz bierzemy trzeci widelec, zanurzamy go w syropie cukrowym i zaczynamy prowadzić wokrut dwóch innych widelców przymocowanych do stołu. Nawijamy bawełnę na widelce jak nici, doprowadzając ją do potrzebnej objętości. Jeśli nagle warstwa okaże się luźna, możesz ją lekko zgnieść ręką (po prostu nie przesadzaj).
po przeniesieniu owalu słodkiego cukru na patyk (możesz po prostu zwinąć papier do tuby). Możesz po prostu włożyć watę cukrową do torby na żywność. Zwykle to robię.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g