słodka wata cukrowa

ulubiony przysmak z dzieciństwa można również przygotować w domu! Nawiasem mówiąc, gotowanie waty cukrowej w domu wcale nie jest bajką)) Wystarczy trzy zwykłe widelce i cukier. Cóż, więcej wody. To wszystko. Tak, weź wodę trzy razy mniej niż cukier.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 74 g
295 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
pierwszą rzeczą do zrobienia jest przymocowanie odpowiednich uchwytów na watę do stołu. Możesz wziąć na przykład nie tylko widelce, ale także chińskie pałeczki. Widelce powinny znajdować się naprzeciw siebie w linii prostej. Na tych uchwytach będziemy owijać naszą watę cukrową.

wlej cukier do rondla, zalej wodą w stosunku 3:1 (cukier: woda). Dodaj kroplę octu stołowego. I barwnik spożywczy, jeśli chcemy kolorowej waty cukrowej.

na umiarkowanym ogniu podgrzej wszystko, stale mieszając mieszaninę. Po wyłączeniu ognia i schłodzeniu mieszanki.

więc powtórz 4-5 razy. Potrzebujemy wilgoci z syropu, ale syrop nie ciemnieje. Oznacza to, że powinien pozostać bezbarwny tak długo, jak to możliwe. Ale w końcu okaże się złoty, lepki, gruby.

teraz bierzemy trzeci widelec, zanurzamy go w syropie cukrowym i zaczynamy prowadzić wokrut dwóch innych widelców przymocowanych do stołu. Nawijamy bawełnę na widelce jak nici, doprowadzając ją do potrzebnej objętości. Jeśli nagle warstwa okaże się luźna, możesz ją lekko zgnieść ręką (po prostu nie przesadzaj).

po przeniesieniu owalu słodkiego cukru na patyk (możesz po prostu zwinąć papier do tuby). Możesz po prostu włożyć watę cukrową do torby na żywność. Zwykle to robię.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy