dżem melonowy z cytryną na zimę

przypomni Ci lato nawet w najcięższe chłody! Bardzo smaczny i niezwykły dżem. Zimą przypomni nam ciepłe letnie dni .
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 28 g
112 kcal
IG: 0 / 18 / 82

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 h 15 min
melon jest obrany ze skórki i nasion.
kroimy na kubuki i zasypiamy 0,5 kg granulowanym cukrem i zostawiamy nanocząstkę, aby melon wypuścił sok.
cytryny zalać wrzącą wodą i pokroić na małe kawałki.
cytryny zasypiamy 0,5 kg granulowanego cukru i zostawiamy nanocząsteczkę.
melon gotujemy na małym ogniu aż do zmniejszenia o połowę a następnie dodajemy cytryny i cukrową wanilię i gotujemy kolejne 30min.
wkładamy ciepło do czystych słoików i skręcamy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon"kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy