Twix - Domowy Twix

pyszna uczta jest łatwa do przygotowania, ale przynosi dzieciom wiele radości. W przepisie dowiesz się, jak zrobić domowy Twix.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 33 % 27 g
węglowodany 59 % 48 g
453 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
masło kroimy w kostkę (trzy odstawiamy na karmel), wsypujemy mąkę, cukier, sól 0,5 łyżeczki.mieszamy blenderem.

okaże się okruchem. Wlej go do formy, ubij, wyrównaj i włóż do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach.

Karmel: na patelni wkładamy masło 3 kostki, 2 puszki skondensowanego mleka. Gotuj na ogniu, aż powstanie karmel.

gdy masa zgęstnieje, można ją usunąć. To około 20 minut.

przenieś karmel na schłodzone ciasto, wyrównaj.

w kuchence mikrofalowej rozpuść czekoladę i wlej ją na gorąco na karmel. Wyrównaj i włóż do lodówki.

pokrój Twix na batony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy