befsztyk wołowy
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyj wymiona wołowe, zalej zimną wodą i podpal. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię i gotuj wymiona przez cztery i pół godziny. Sól i gotuj wymiona przez kolejne pół godziny.
wyjmij wymiona z wody i pokrój w warstwy o grubości 2 cm. Sól, pieprz.
Zwiń kawałek wymion w mące, następnie w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż stek na rozgrzanym oleju z obu stron przez jedną minutę.
podawaj z warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g