kapuśniak ze świeżej kapusty w garnku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój ziemniaki w paski. Złożyć do garnka.
posiekaj kapustę, połóż na ziemniakach, smaż na oleju roślinnym
podsmaż marchewki pokrojone w paski.
dodaj drobno posiekaną cebulę. Również smażyć.
zmiel pomidory blenderem, dodaj do smażenia i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje.
włóż smażone warzywa do garnka.
mięso z bulionu pokroić w drobną kostkę. Włóż do garnka.
napełnij garnek bulionem, pozostawiając 2 cm do góry.
dodaj suche przyprawy, liść laurowy, sól, pieprz.
po przykryciu garnka pokrywką umieść go w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
dodaj drobno posiekany czosnek (po dwudziestu minutach) i zmniejsz ogień do 120 stopni.
kapuśniak w piekarniku będzie gotowy za godzinę, ale garnek można pozostawić na dłuższy czas. Smak potrawy tylko się poprawi.
posiekaj kapustę, połóż na ziemniakach, smaż na oleju roślinnym
podsmaż marchewki pokrojone w paski.
dodaj drobno posiekaną cebulę. Również smażyć.
zmiel pomidory blenderem, dodaj do smażenia i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje.
włóż smażone warzywa do garnka.
mięso z bulionu pokroić w drobną kostkę. Włóż do garnka.
napełnij garnek bulionem, pozostawiając 2 cm do góry.
dodaj suche przyprawy, liść laurowy, sól, pieprz.
po przykryciu garnka pokrywką umieść go w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
dodaj drobno posiekany czosnek (po dwudziestu minutach) i zmniejsz ogień do 120 stopni.
kapuśniak w piekarniku będzie gotowy za godzinę, ale garnek można pozostawić na dłuższy czas. Smak potrawy tylko się poprawi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g