kapuśniak ze świeżej kapusty w garnku

wspaniałe pierwsze danie w wyjątkowo mroźny zimowy dzień! Smakowity.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 57 % 4 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
pokrój ziemniaki w paski. Złożyć do garnka.
posiekaj kapustę, połóż na ziemniakach, smaż na oleju roślinnym
podsmaż marchewki pokrojone w paski.
dodaj drobno posiekaną cebulę. Również smażyć.
zmiel pomidory blenderem, dodaj do smażenia i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje.
włóż smażone warzywa do garnka.
mięso z bulionu pokroić w drobną kostkę. Włóż do garnka.
napełnij garnek bulionem, pozostawiając 2 cm do góry.
dodaj suche przyprawy, liść laurowy, sól, pieprz.
po przykryciu garnka pokrywką umieść go w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
dodaj drobno posiekany czosnek (po dwudziestu minutach) i zmniejsz ogień do 120 stopni.
kapuśniak w piekarniku będzie gotowy za godzinę, ale garnek można pozostawić na dłuższy czas. Smak potrawy tylko się poprawi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy