deser truskawkowy z sosem karmelowym
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wlej mleko do rondla, zagotuj.
wlej kaszę mannę cienkim strumieniem do wrzącego mleka, ciągle mieszając.
dodaj cukier, gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Ostudzić.
truskawki zmielić w blenderze.
przecier truskawkowy przełożyć do schłodzonej kaszy manny i ubić mikserem.
rozłóż mus truskawkowy na miseczkach, ostudź w lodówce przez dwie godziny.
w przypadku sosu karmelowego rozpuść cukier na patelni, zalej pół szklanki zimnej wody i rozpuść powstały karmel.
na talerz polać sosem karmelowym, na wierzch ułożyć mrożony mus i udekorować truskawkami i listkami mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g