Sałatka z buraków z dressingiem pomarańczowym

niezwykła sałatka bogata w witaminy rozweseli i odświeży! Łatwość przygotowania, lekkość i użyteczność sałatki. Prosta sałatka w pośpiechu od słynnej włoskiej kucharki Elli Martino.Bardzo podobała mi się lekkość i użyteczność.
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 39 % 9 g
154 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

ugotuj i obierz buraki.
pokrój go w drobną kostkę.
dodaj posiekane warzywa i wyciśnij czosnek przez prasę.
do sosu wymieszaj sok z połowy pomarańczy, oliwę z oliwek i ocet winny.
wymieszaj sałatkę i polej dressingiem.
dodaj czarny pieprz i sól do smaku.
smacznego!!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy