chuda zupa cebulowa

Lekka, bezmięsna zupa zdecydowanie powinna znaleźć się w tygodniowym menu. Szybkość gotowania i smak cebuli. Bardzo aromatyczna pyszna chuda zupa warzywna z dużą ilością cebuli. Świetna opcja dla wegetarian i tych, którzy przestrzegają postu
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
34 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

posiekaj kapustę.
zetrzyj marchewki na średniej tarce, pokrój całą cebulę w średnie kostki.
w części oleju roślinnego smażyć cebulę, aż będzie przezroczysta.
zalej cebulę wodą, dodaj kapustę i zagotuj.
następnie dodaj startą marchewkę i przyprawy: liść laurowy, czarny groszek i sól.
gotuj przez 15 minut.
w pozostałym oleju roślinnym usmaż mąkę, dodaj ją do zupy i zagotuj.
pozwól zupie parzyć przez 10 minut.
podając chudą zupę warzywną, dodaj warzywa i kawałek cytryny.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy