Łatwa zupa z soczewicy z ziemniakami

zdrowa i pyszna zupa, bogata w białko i witaminę B. pyszne. Zupa z soczewicy z czerwoną soczewicą jest bardzo lekka i delikatna.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 60 % 6 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę umytą w zimnej wodzie do bulionu.
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
zetrzyj marchewki.
podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym.
włóż sos warzywny do garnka.
gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka, 15-20 minut.
5 minut przed końcem gotowania dodaj sól do zupy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal / 100g

Podobne przepisy