krem z gorzkiej czekolady i kakao na mleku

aksamitny krem o jasnym smaku czekolady. Taki krem jest idealny do smarowania ciast, zarówno między ciastami, jak i do wyrównania góry. Doskonale trzyma dekoracje w postaci posypek orzechów lub okruchów.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 66 % 29 g
233 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kremu czekoladowego. Potrzebujemy czekolady gorzkiej, ponieważ jest do niej idealna. Kakao potrzebuje bardzo dobrej jakości, w przeciwnym razie krem może nie być najsmaczniejszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek, potrzebujemy tylko żółtek. Z białek można zrobić bezę lub włożyć do pojemnika i zamrozić. Jednocześnie nie stracą swoich cech.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier i kakao do miski, wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż żółtka do miski, wymieszaj. Wlej do nich cukier z czekoladą i dokładnie zmiel wszystko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko do rondla i dobrze podgrzej, ale nie gotuj, zdejmij z ognia. Połam czekoladę i dodaj do gorącego mleka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj mleko z czekoladą, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozetrzyj żółtka, wlej gorące mleko czekoladowe cienkim strumieniem i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej masę czekoladową z powrotem do rondla i umieść na najmniejszym ogniu. Gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij z ognia i umieść folię w kontakcie ze śmietaną. Należy to zrobić koniecznie, w przeciwnym razie powierzchnia kremu zostanie pokryta folią, a krem będzie musiał zostać zmielić przez sito. Pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po ostygnięciu kremu posmaruj nim ciasta i włóż do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A także krem można jeść jak zwykłą pastę czekoladową z bułką i herbatą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego.

krem z gorzką czekoladą i kakao jest bardzo smaczny, o wyraźnym smaku czekolady. Ale w przeciwieństwie do wielu innych kremów, nie jest zbyt gęsty i nie utrzymuje kształtu tak dobrze. Dlatego lepiej jest udekorować bezpośrednio przed podaniem, ale lepiej posmarować ciasta 2-3 godziny przed podaniem. W tym czasie będzie miał czas na namoczenie ciast i będą bardziej delikatne. Krem doskonale nadaje się do ciastek, ciast piaskowych, ale w ogóle nie jest kompatybilny z ciastami gofrowymi. Natychmiast zamoczą się i staną się kleiste. Taka ilość wystarcza na małe ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy