skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kremu czekoladowego. Potrzebujemy czekolady gorzkiej, ponieważ jest do niej idealna. Kakao potrzebuje bardzo dobrej jakości, w przeciwnym razie krem może nie być najsmaczniejszy.
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek, potrzebujemy tylko żółtek. Z białek można zrobić bezę lub włożyć do pojemnika i zamrozić. Jednocześnie nie stracą swoich cech.
Krok 3:
Wlej cukier i kakao do miski, wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Włóż żółtka do miski, wymieszaj. Wlej do nich cukier z czekoladą i dokładnie zmiel wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Wlej mleko do rondla i dobrze podgrzej, ale nie gotuj, zdejmij z ognia. Połam czekoladę i dodaj do gorącego mleka.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj mleko z czekoladą, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Rozetrzyj żółtka, wlej gorące mleko czekoladowe cienkim strumieniem i dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Wlej masę czekoladową z powrotem do rondla i umieść na najmniejszym ogniu. Gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 9:
Zdejmij z ognia i umieść folię w kontakcie ze śmietaną. Należy to zrobić koniecznie, w przeciwnym razie powierzchnia kremu zostanie pokryta folią, a krem będzie musiał zostać zmielić przez sito. Pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie.
Krok 10:
Po ostygnięciu kremu posmaruj nim ciasta i włóż do lodówki.
Krok 11:
A także krem można jeść jak zwykłą pastę czekoladową z bułką i herbatą.
Krok 12:
Smacznego.
krem z gorzką czekoladą i kakao jest bardzo smaczny, o wyraźnym smaku czekolady. Ale w przeciwieństwie do wielu innych kremów, nie jest zbyt gęsty i nie utrzymuje kształtu tak dobrze. Dlatego lepiej jest udekorować bezpośrednio przed podaniem, ale lepiej posmarować ciasta 2-3 godziny przed podaniem. W tym czasie będzie miał czas na namoczenie ciast i będą bardziej delikatne. Krem doskonale nadaje się do ciastek, ciast piaskowych, ale w ogóle nie jest kompatybilny z ciastami gofrowymi. Natychmiast zamoczą się i staną się kleiste. Taka ilość wystarcza na małe ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g