domowy krem czekoladowy z bananem
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
zmiel banany za pomocą blendera w puree.
usuń skórkę z pomarańczy drobną tarką i wyciśnij sok z połowy pomarańczy.
połącz sok ze skórką z puree bananowym.
dodaj tam kakao, wodę i cukier, wymieszaj i rozpal na małym ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, gotować przez kilka minut.
Dodaj połamaną na kawałki czekoladę, pozwól jej całkowicie rozpuścić się w śmietanie.
wlej krem do pojemnika i włóż do lodówki, aż całkowicie ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
