domowy krem czekoladowy z bananem

Klasyczne połączenie banana i czekolady zachwyci słodycze. Smacznie. Ten krem czekoladowy jest kompletną alternatywą dla "Nutelli". Domowy krem czekoladowy z bananem jest nie tylko pyszny, ale także gotowany w kilka minut. Z tej ilości produktów uzyskuje się półlitrowy słoik kremu czekoladowego.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 75 % 30 g
184 kcal
IG: 10 / 33 / 57

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

zmiel banany za pomocą blendera w puree.
usuń skórkę z pomarańczy drobną tarką i wyciśnij sok z połowy pomarańczy.
połącz sok ze skórką z puree bananowym.
dodaj tam kakao, wodę i cukier, wymieszaj i rozpal na małym ogniu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, gotować przez kilka minut.
Dodaj połamaną na kawałki czekoladę, pozwól jej całkowicie rozpuścić się w śmietanie.
wlej krem do pojemnika i włóż do lodówki, aż całkowicie ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy