zupa jaglana z wołowiną
skład / składniki
16
porcje:
gotowanie krok po kroku
dobrze spłucz proso, zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 5-10 minut, aby gorycz zniknęła.
szynkę (smalec, mostek, boczek itp.) pokroić w drobną kostkę i usmażyć na suchej patelni.
dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
dodaj startą marchewkę. Obsmażać.
dodaj drobno posiekaną paprykę. Obsmażać.
pokrój ziemniaki w cienkie kostki i włóż do garnka.
dodaj gotowane proso.
rozłóż rozgotowanie na wierzchu.
wlać gorący bulion. Sól, pieprz, dodaj przyprawy i liść laurowy.
umieść garnek w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po 10 minutach obniż temperaturę do 120 stopni.
gotuj Kulesz z prosa przez około godzinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g