Sytlacz
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
opłucz ryż, zalej ciepłą wodą, trzymaj przez pół godziny.
odcedź, zalej ryż zimną wodą (0,5 l), gotuj do miękkości.
wymieszaj ryż z mlekiem, zagotuj.
rozcieńczyć skrobię w małej ilości mleka, dodać do mieszanki ryżowej.
gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Włóż cukier, cukier waniliowy. Gotuj przez 2 minuty.
budyń syutlacha wlać do foremek, ostudzić. Posyp cynamonem.
odcedź, zalej ryż zimną wodą (0,5 l), gotuj do miękkości.
wymieszaj ryż z mlekiem, zagotuj.
rozcieńczyć skrobię w małej ilości mleka, dodać do mieszanki ryżowej.
gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Włóż cukier, cukier waniliowy. Gotuj przez 2 minuty.
budyń syutlacha wlać do foremek, ostudzić. Posyp cynamonem.
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g