przepis na mleko sojowe

Prosty przepis pozwoli zaoszczędzić pieniądze i zachwyci smakowitością! Robi się to dość szybko, wychodzi niedrogo i można to zrobić samodzielnie w domu bez specjalnego sprzętu. Po raz pierwszy próbowałem zrobić własne mleko sojowe, na którym ciągle pieczę pyszne ciasta owocowe z warstwami dżemów owocowych. Zwykle biorę mleko w sklepie. Osobiście wygodniej jest mi robić domowe, ponieważ pieczę tylko z niego i nie potrzebuję go w objętości jednego litra (sprzedawanego tylko w ten sposób). Do ciasta potrzebujesz szklanki, półtora.
Elena BelashovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 5 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 22 % 2 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
1. Kupujemy fasolę (soję) gram 300 za pierwszym razem, aby poeksperymentować i zdecydować, czy w ogóle potrzebujesz produkcji soi w domu.
2. Bierzemy połowę fasoli (150 gramów), myjemy i napełniamy wodą (3-4 szklanki), pozostawiamy na 8-10-12 godzin. Robię na noc.
3. Przenieś fasolę do miksera-blendera, dodaj nową czystą wodę 1-2 szklanki (w sumie dodaj 5 szklanek lub 6) i zmiel fasolę wodą, spuść przez sito lub gazę.
4. Powtarzamy procedurę jeszcze kilka razy.
5. Ukryj resztki fasoli (Okara) w lodówce, nie można jej wyrzucić, można z nią zrobić pierogi sojowe lub upiec ciasteczka.
6. Surowe mleko doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez minutę, dwie. Nie rozpraszaj się, bo uciekniesz. Smutne doświadczenie jest dostępne!
7. w razie potrzeby możesz dodać cukier.
8. Wlej do czystego słoika, użyj zgodnie z przeznaczeniem. Zwykle pieczę z niego chude biszkopty. Ciasto jest dobre.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Soja suszona nie gotowana - 403   kcal/100g
  • Soja gotowana - 130   kcal/100g
  • Soja Mizo - 171   kcal/100g
  • Soja kiełkowana surowa - 46   kcal/100g
  • Mąka sojowa o pełnej zawartości tłuszczu - 421   kcal/100g
  • Beztłuszczowa mąka sojowa - 326   kcal/100g
  • Rafinowany olej sojowy - 899   kcal/100g
  • Soja - 403   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy