Tofu z serem sojowym
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Przygotowujemy mleko sojowe, jeśli nie jest świeże, tylko gotowane, ale jest zakupione, podgrzej je do 60 stopni. Świeżo ugotowane mleko można po prostu lekko schłodzić (litr schładza się do pożądanej temperatury w ciągu 30 minut).
2. Wyciśnij 2 łyżki soku z cytryny.
3. Wlej sok do mleka, wymieszaj. Mleko "idzie w płatkach", zaczyna się zwijać. Pozostaw mleko na 20-30 minut, aż zgęstnieje.
4. Zagęszczone mleko jest filtrowane przez gazę. Pozwól surowicy spłynąć. Możesz włożyć masę do formy z otworami i dodać trochę soli, przypraw, orzechów itp.
5. Kroimy tofu i jemy na surowo, gotujemy z nim sałatki itp. z miękkiego (prawie nie wyciśniętego tofu można zrobić słodki chudy krem).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mleko sojowe - 34 kcal/100g