Domowe Snickers
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Wymieszaj toffi, czekoladę, masło.Wlej stopioną mieszaninę do formy.
Krok 3:
Gotuj dżem z cukrem.
Krok 4:
Ubij białka.Wymieszaj z mieszanką żelatyny i dżemu.
Krok 5:
Rozpuść śliwkę.olej.Dodaj mleko skondensowane i cukier.
Krok 6:
Następnie arah.masło, wanilina.Dodaj pianki.śmietana.
Krok 7:
Wlej krem prawoślazowy z orzechami na 1 warstwę i do lodówki.
Krok 8:
Dodaj trzecią warstwę.Wyślemy na zimno.A potem 4 warstwa.
Krok 9:
Krok 10:
1) na pierwszą warstwę: w małym rondlu na małym ogniu rozpuść mleczną czekoladę, toffi i masło. Dobrze wymieszaj, aż powstanie jednorodna masa. Wlać mieszaninę do natłuszczonej blachy do pieczenia (22,5 cm x 32,5 cm). Za pomocą szpatułki wygładź powierzchnię masy i wstaw do lodówki.
2) w przypadku kremu prawoślazowego: wlej żelatynę do wody, dobrze wymieszaj i pozostaw na 40-50 minut do spęcznienia. Ubij białka szczyptą soli. Odcedź dżem, wymieszaj z cukrem. Gotuj przez 7 minut na małym ogniu. Następnie stopniowo wlewaj rozpuszczoną żelatynę. Dodaj ubite białka. Dokładnie wymieszaj. Zamknij folią spożywczą.
3) na drugą warstwę: w średnim rondlu rozpuść masło na średnim ogniu. Wymieszaj z cukrem i skondensowanym mlekiem. Gdy mieszanina się zagotuje, gotuj przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Następnie zdejmij z ognia i szybko wymieszaj z kremem prawoślazowym, masłem orzechowym i wanilią. Dodaj orzechy. Wyjmij blachę do pieczenia z lodówki. Wlać mieszaninę pianek na pierwszą warstwę. Za pomocą szpatułki delikatnie wygładź mieszaninę równą warstwą. Włóż do lodówki.
4) na trzecią warstwę: włóż cukierki toffi do średniego rondla. Wymieszać ze śmietaną. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina całkowicie się rozpuści i uzyska gładką konsystencję. Wyjmij blachę do pieczenia z lodówki. Wlej masę toffi na drugą warstwę, wygładź powierzchnię masy szpachelką i włóż do lodówki.
5) na czwartą warstwę: w małym rondlu dodaj mleczną czekoladę, toffi i masło. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż będzie gładka. Wlać na trzecią warstwę i wygładzić szpachelką. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Pokroić w kwadraty, podawać schłodzone
2) w przypadku kremu prawoślazowego: wlej żelatynę do wody, dobrze wymieszaj i pozostaw na 40-50 minut do spęcznienia. Ubij białka szczyptą soli. Odcedź dżem, wymieszaj z cukrem. Gotuj przez 7 minut na małym ogniu. Następnie stopniowo wlewaj rozpuszczoną żelatynę. Dodaj ubite białka. Dokładnie wymieszaj. Zamknij folią spożywczą.
3) na drugą warstwę: w średnim rondlu rozpuść masło na średnim ogniu. Wymieszaj z cukrem i skondensowanym mlekiem. Gdy mieszanina się zagotuje, gotuj przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Następnie zdejmij z ognia i szybko wymieszaj z kremem prawoślazowym, masłem orzechowym i wanilią. Dodaj orzechy. Wyjmij blachę do pieczenia z lodówki. Wlać mieszaninę pianek na pierwszą warstwę. Za pomocą szpatułki delikatnie wygładź mieszaninę równą warstwą. Włóż do lodówki.
4) na trzecią warstwę: włóż cukierki toffi do średniego rondla. Wymieszać ze śmietaną. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina całkowicie się rozpuści i uzyska gładką konsystencję. Wyjmij blachę do pieczenia z lodówki. Wlej masę toffi na drugą warstwę, wygładź powierzchnię masy szpachelką i włóż do lodówki.
5) na czwartą warstwę: w małym rondlu dodaj mleczną czekoladę, toffi i masło. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż będzie gładka. Wlać na trzecią warstwę i wygładzić szpachelką. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Pokroić w kwadraty, podawać schłodzone
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Toffi - 395 kcal/100g
- Masło orzechowe - 895 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g