Domowe Snickers

domowe snickery będą prawdziwym hitem-miękkie, pyszne, z orzechami. Krem Marshmallow 1,5 szklanki dodaje się do drugiej warstwy! Doskonałe cukierki domowe Snickers.
fatamorgannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 35 % 28 g
węglowodany 57 % 46 g
463 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj toffi, czekoladę, masło.Wlej stopioną mieszaninę do formy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj dżem z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka.Wymieszaj z mieszanką żelatyny i dżemu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpuść śliwkę.olej.Dodaj mleko skondensowane i cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie arah.masło, wanilina.Dodaj pianki.śmietana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej krem prawoślazowy z orzechami na 1 warstwę i do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trzecią warstwę.Wyślemy na zimno.A potem 4 warstwa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
1) na pierwszą warstwę: w małym rondlu na małym ogniu rozpuść mleczną czekoladę, toffi i masło. Dobrze wymieszaj, aż powstanie jednorodna masa. Wlać mieszaninę do natłuszczonej blachy do pieczenia (22,5 cm x 32,5 cm). Za pomocą szpatułki wygładź powierzchnię masy i wstaw do lodówki.

2) w przypadku kremu prawoślazowego: wlej żelatynę do wody, dobrze wymieszaj i pozostaw na 40-50 minut do spęcznienia. Ubij białka szczyptą soli. Odcedź dżem, wymieszaj z cukrem. Gotuj przez 7 minut na małym ogniu. Następnie stopniowo wlewaj rozpuszczoną żelatynę. Dodaj ubite białka. Dokładnie wymieszaj. Zamknij folią spożywczą.

3) na drugą warstwę: w średnim rondlu rozpuść masło na średnim ogniu. Wymieszaj z cukrem i skondensowanym mlekiem. Gdy mieszanina się zagotuje, gotuj przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Następnie zdejmij z ognia i szybko wymieszaj z kremem prawoślazowym, masłem orzechowym i wanilią. Dodaj orzechy. Wyjmij blachę do pieczenia z lodówki. Wlać mieszaninę pianek na pierwszą warstwę. Za pomocą szpatułki delikatnie wygładź mieszaninę równą warstwą. Włóż do lodówki.

4) na trzecią warstwę: włóż cukierki toffi do średniego rondla. Wymieszać ze śmietaną. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina całkowicie się rozpuści i uzyska gładką konsystencję. Wyjmij blachę do pieczenia z lodówki. Wlej masę toffi na drugą warstwę, wygładź powierzchnię masy szpachelką i włóż do lodówki.

5) na czwartą warstwę: w małym rondlu dodaj mleczną czekoladę, toffi i masło. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż będzie gładka. Wlać na trzecią warstwę i wygładzić szpachelką. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Pokroić w kwadraty, podawać schłodzone

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Toffi - 395   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 895   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy