dżem jabłkowy z karmelem

ten słodki dżem z pewnością stanie się lokatorami Twojej lodówki! Pyszny dżem jabłkowy, nie mdły, słodki, z kwaskowatością:)
AkelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 38 g
158 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
jabłka obrać, usunąć rdzeń z nasionami i drobno posiekać. Włożyć do dużego rondla, zalać sokiem z cytryny i 50 ml wody. Gotuj przez 5-10 minut, aby jabłka były miękkie.
W międzyczasie 30 g granulowanego cukru wlać 50 ml wody i gotować, mieszając na średnim ogniu, aby uzyskać jasnobrązowy karmel.
umieść razem z pozostałym granulowanym cukrem na jabłkach i gotuj przez 4-6 minut, mieszając, aby uzyskać gęstą masę. Włóż gorący dżem do sterylnych słoików, zwiń sterylnymi pokrywkami i umieść do góry nogami na 5 minut. Trzymam dżem na loggii, nie psuje się.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy