dżem jabłkowy z karmelem
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
jabłka obrać, usunąć rdzeń z nasionami i drobno posiekać. Włożyć do dużego rondla, zalać sokiem z cytryny i 50 ml wody. Gotuj przez 5-10 minut, aby jabłka były miękkie.
W międzyczasie 30 g granulowanego cukru wlać 50 ml wody i gotować, mieszając na średnim ogniu, aby uzyskać jasnobrązowy karmel.
umieść razem z pozostałym granulowanym cukrem na jabłkach i gotuj przez 4-6 minut, mieszając, aby uzyskać gęstą masę. Włóż gorący dżem do sterylnych słoików, zwiń sterylnymi pokrywkami i umieść do góry nogami na 5 minut. Trzymam dżem na loggii, nie psuje się.
W międzyczasie 30 g granulowanego cukru wlać 50 ml wody i gotować, mieszając na średnim ogniu, aby uzyskać jasnobrązowy karmel.
umieść razem z pozostałym granulowanym cukrem na jabłkach i gotuj przez 4-6 minut, mieszając, aby uzyskać gęstą masę. Włóż gorący dżem do sterylnych słoików, zwiń sterylnymi pokrywkami i umieść do góry nogami na 5 minut. Trzymam dżem na loggii, nie psuje się.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g