rosół z korzeni, przypraw i ziół jest podstawą innych potraw

doskonała baza do innych potraw. Uwaga dla hostess. Taki bulion warzywny będzie doskonałą podstawą do przygotowania innych potraw: sosów, zup itp. Można go zamrozić w zamrażarce do późniejszego użycia.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
12 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

obrany pasternak grubo posiekany.
grubo posiekaj seler.
grubo posiekaj marchewki.
obierz cebulę i pokrój na dwie połówki. Do barwienia bulionu można użyć łusek cebuli.
grubo posiekaj pory (część zielona).

umieść wszystkie warzywa na patelni.
napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia.
gotuj bez przykrycia na małym ogniu.
gdy pojawi się piana, usuń ją.

po pół godzinie dodaj obrane ząbki czosnku, ziarna pieprzu, liść laurowy, pietruszkę do bulionu warzywnego.
gotuj bulion przez kolejne 20 minut.

gotowość bulionu można sprawdzić w następujący sposób: jeśli w warzywach nie ma zapachu i smaku, bulion jest gotowy.

warzywa z bulionu wyjąć (i wyrzucić), odcedzić płyn.

nie musisz solić bulionu warzywnego przez cały czas gotowania!
dodaj sól, gdy zaczniesz używać jej w innych potrawach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Pasternak siewny - 47   kcal/100g
  • Pasternak - 47   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy