skład / składniki
metoda gotowania
obrany pasternak grubo posiekany.
grubo posiekaj seler.
grubo posiekaj marchewki.
obierz cebulę i pokrój na dwie połówki. Do barwienia bulionu można użyć łusek cebuli.
grubo posiekaj pory (część zielona).
umieść wszystkie warzywa na patelni.
napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia.
gotuj bez przykrycia na małym ogniu.
gdy pojawi się piana, usuń ją.
po pół godzinie dodaj obrane ząbki czosnku, ziarna pieprzu, liść laurowy, pietruszkę do bulionu warzywnego.
gotuj bulion przez kolejne 20 minut.
gotowość bulionu można sprawdzić w następujący sposób: jeśli w warzywach nie ma zapachu i smaku, bulion jest gotowy.
warzywa z bulionu wyjąć (i wyrzucić), odcedzić płyn.
nie musisz solić bulionu warzywnego przez cały czas gotowania!
dodaj sól, gdy zaczniesz używać jej w innych potrawach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Pasternak siewny - 47 kcal/100g
- Pasternak - 47 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g