pomarańcze z granatem pod gęstym sokiem

niesamowite połączenie słodkiego i kwaśnego-warto spróbować! nie ma tu słów, sam aromat tego deseru mówi sam za siebie!!! Danie deserowe pomarańcze z granatem.
KatiuszaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 17 g
68 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 3 min
sok pomarańczowy (250 gr) z wanilią i cukrem (50 gr) doprowadzamy do wrzenia.

skrobię (2 łyżki stołowe) rozcieńczyć niewielką ilością zimnej wody i wlać do wrzącego soku. Gotuj przez 2 minuty.

 pomarańcze (2 szt.) obieramy, usuwając białą skórkę i kroimy w plasterki w poprzek, granaty (1 granat) . 


 w filiżance układamy warstwę pomarańczy, na każdą pomarańczę pestki granatu, zalewamy gorącym sokiem, po czym ponownie: pomarańcza, granat, sok itp.

na samym końcu obsypujemy ziarnami granatu pozostałym sokiem i pozostawiamy do ostygnięcia

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g

Podobne przepisy