pomarańcze z granatem pod gęstym sokiem
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
sok pomarańczowy (250 gr) z wanilią i cukrem (50 gr) doprowadzamy do wrzenia.
skrobię (2 łyżki stołowe) rozcieńczyć niewielką ilością zimnej wody i wlać do wrzącego soku. Gotuj przez 2 minuty.
pomarańcze (2 szt.) obieramy, usuwając białą skórkę i kroimy w plasterki w poprzek, granaty (1 granat) .
w filiżance układamy warstwę pomarańczy, na każdą pomarańczę pestki granatu, zalewamy gorącym sokiem, po czym ponownie: pomarańcza, granat, sok itp.
na samym końcu obsypujemy ziarnami granatu pozostałym sokiem i pozostawiamy do ostygnięcia
skrobię (2 łyżki stołowe) rozcieńczyć niewielką ilością zimnej wody i wlać do wrzącego soku. Gotuj przez 2 minuty.
pomarańcze (2 szt.) obieramy, usuwając białą skórkę i kroimy w plasterki w poprzek, granaty (1 granat) .
w filiżance układamy warstwę pomarańczy, na każdą pomarańczę pestki granatu, zalewamy gorącym sokiem, po czym ponownie: pomarańcza, granat, sok itp.
na samym końcu obsypujemy ziarnami granatu pozostałym sokiem i pozostawiamy do ostygnięcia
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g