pyszne tłuczone ziemniaki
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Obrane ziemniaki kroimy w małe kostki.
Krok 3:
Włóż ziemniaki do garnka.
Krok 4:
Napełnij zimną wodą, dodaj sól, liść laurowy i podpal patelnię. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 5:
Następnie spuść połowę bulionu, pozostawiając drugą połowę na patelni.
Krok 6:
Natychmiast zaczynamy dobrze ugniatać ziemniaki, aż będą gładkie. W razie potrzeby dodaj gorący bulion ziemniaczany.
Krok 7:
Dodaj olej roślinny i jajko.
Krok 8:
Podawaj tłuczone ziemniaki do dekoracji na gorąco.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g