pyszne tłuczone ziemniaki

delikatne tłuczone ziemniaki będą idealnym dodatkiem do ryb! Wszyscy kochamy puree ziemniaczane od dzieciństwa! Jak przygotować najpopularniejszą przystawkę wiedzą zarówno dorośli, jak i dzieci. Oferuję przepis na delikatne, smaczne tłuczone ziemniaki, których metoda gotowania różni się od klasycznej. U nas nazywa się to pchnięciem.
czarny kotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 70 % 16 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane ziemniaki kroimy w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ziemniaki do garnka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij zimną wodą, dodaj sól, liść laurowy i podpal patelnię. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie spuść połowę bulionu, pozostawiając drugą połowę na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast zaczynamy dobrze ugniatać ziemniaki, aż będą gładkie. W razie potrzeby dodaj gorący bulion ziemniaczany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej roślinny i jajko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj tłuczone ziemniaki do dekoracji na gorąco.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy