skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Każda część drobiu nadaje się do gotowania kurczaka chili. Wziąłem uda, z nimi danie będzie bardziej soczyste. Olej roślinny weź dowolny bezwonny. Ilość chili można dostosować w zależności od stopnia ostrości, jaki chcesz uzyskać.
Krok 2:
W małym pojemniku wymieszaj przyprawy: kolendrę, kardamon, imbir, cynamon, posiekane goździki.
Krok 3:
Umyj kurczaka, osusz, pokrój ostrym nożem na małe kawałki.
Krok 4:
Polej kurczaka octem, solą. Dodaj pikantną mieszankę, dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Przykryj kurczaka folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 20 minut.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, ułóż kawałki kurczaka. Smażyć na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Następnie zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie kurczaka do miękkości.
Krok 7:
Pokrój wstępnie obraną i umytą cebulę w cienkie półpierścienie. Obierz czosnek, posiekaj na drobnej tarce lub drobno posiekaj.
Krok 8:
Umyj dwa rodzaje papryki, obierz nasiona. Pokrój paprykę na średnie kawałki, chili na drobniejsze kawałki.
Krok 9:
Rozłóż kurczaka z patelni. W pozostałym pikantnym soku z kurczaka usmaż przygotowaną cebulę i czosnek na umiarkowanym ogniu, dodając trochę oleju roślinnego i gorczycy. Pamiętaj, aby mieszać, aby cebula się nie przypaliła.
Krok 10:
Gdy cebula będzie miękka, dodaj umytego i pokrojonego na małe kawałki pomidora, wymieszaj. Dusić przez około 5 minut.
Krok 11:
Umieść chili i paprykę na patelni, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 12:
Połącz pikantną mieszankę z kurczakiem, wymieszaj.
Krok 13:
Dusić na średnim ogniu przez 5-7 minut.
Krok 14:
Podawaj kurczaka chili na gorąco z dowolnym dodatkiem: ryżem, makaronem, ziemniakami. Smacznego!
Nie jestem fanem pikantnych, ale tutaj przekonał mnie tandem przypraw. Kurczak okazał się bardzo smaczny i niesamowicie aromatyczny!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ponieważ stopień zasolenia, goryczy, ostrości, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli umieścisz papryczkę chili po raz pierwszy, pamiętaj, że ważne jest, aby jej nie przenosić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g