kurczak chili

Pikantny, soczysty, pikantny, niezrównanie aromatyczny! Kurczak chili to danie pełne przypraw i przypraw. Miłośnicy ostrego będą mogli w pełni poczuć ekspresję pikantnego bukietu, w którym papryka gra jasną nutę. Ten wyjątkowy i niezwykły smak zostanie zapamiętany na długo!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 13 % 4 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Każda część drobiu nadaje się do gotowania kurczaka chili. Wziąłem uda, z nimi danie będzie bardziej soczyste. Olej roślinny weź dowolny bezwonny. Ilość chili można dostosować w zależności od stopnia ostrości, jaki chcesz uzyskać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małym pojemniku wymieszaj przyprawy: kolendrę, kardamon, imbir, cynamon, posiekane goździki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj kurczaka, osusz, pokrój ostrym nożem na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Polej kurczaka octem, solą. Dodaj pikantną mieszankę, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj kurczaka folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, ułóż kawałki kurczaka. Smażyć na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Następnie zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie kurczaka do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój wstępnie obraną i umytą cebulę w cienkie półpierścienie. Obierz czosnek, posiekaj na drobnej tarce lub drobno posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj dwa rodzaje papryki, obierz nasiona. Pokrój paprykę na średnie kawałki, chili na drobniejsze kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż kurczaka z patelni. W pozostałym pikantnym soku z kurczaka usmaż przygotowaną cebulę i czosnek na umiarkowanym ogniu, dodając trochę oleju roślinnego i gorczycy. Pamiętaj, aby mieszać, aby cebula się nie przypaliła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy cebula będzie miękka, dodaj umytego i pokrojonego na małe kawałki pomidora, wymieszaj. Dusić przez około 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść chili i paprykę na patelni, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz pikantną mieszankę z kurczakiem, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dusić na średnim ogniu przez 5-7 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj kurczaka chili na gorąco z dowolnym dodatkiem: ryżem, makaronem, ziemniakami. Smacznego!

Nie jestem fanem pikantnych, ale tutaj przekonał mnie tandem przypraw. Kurczak okazał się bardzo smaczny i niesamowicie aromatyczny!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ponieważ stopień zasolenia, goryczy, ostrości, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli umieścisz papryczkę chili po raz pierwszy, pamiętaj, że ważne jest, aby jej nie przenosić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy