skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj nogi, myjąc je, osuszając nadmiar wilgoci ręcznikiem. Teraz ściągamy skórę z nóg, zbierając ją w fałdy chrząstki. Odetnij kość razem z mięsem, pozostawiając kawałek kości ze skórą. Usuń mięso z kości i pokrój na kawałki.
umyj pieczarki (400 g), a następnie pokrój na średnie kawałki. Obierz i pokrój cebulę w kostkę.
podgrzej patelnię olejem roślinnym na średnim ogniu, włóż do niej cebulę i grzyby. Smażyć cebulę na złoty kolor. Odłóż czwartą część na sos, resztę Dodaj do kawałków mięsa i wymieszaj. Wlej sól, czarny pieprz, ponownie wymieszaj.
wracamy do kawałków kości ze skórą i nadziewamy mieszanką mięsa i grzybów. Rozłóż nogi w naczyniu do pieczenia, po nasmarowaniu niewielką ilością oleju roślinnego. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy sos, dla którego obieramy i przepuszczamy czosnek przez prasę. Umyj, osusz i drobno posiekaj natkę pietruszki. Rozgrzej patelnię z pozostałymi smażonymi grzybami, rozłóż pietruszkę i czosnek, zalej śmietaną. Gotujemy wszystko razem, mieszając, 5 minut.
podawaj nogi razem z sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g

