nadziewane udka z grzybami

Przygotuj oryginalne danie ku uciesze rodziny i gości! Nadziewane nogi z grzybami to danie, które nadaje się do podania gościom. Ale można go również przygotować w weekend, jeśli chcesz zadowolić bliskich pysznym i pięknym jedzeniem. Możesz podawać nogi zarówno samodzielnie,jak i uzupełniając je gotowanymi ziemniakami lub świeżymi warzywami. Dobrze jest podawać to danie z dużą ilością świeżych ziół.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 9 % 2 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

najpierw przygotuj nogi, myjąc je, osuszając nadmiar wilgoci ręcznikiem. Teraz ściągamy skórę z nóg, zbierając ją w fałdy chrząstki. Odetnij kość razem z mięsem, pozostawiając kawałek kości ze skórą. Usuń mięso z kości i pokrój na kawałki.

umyj pieczarki (400 g), a następnie pokrój na średnie kawałki. Obierz i pokrój cebulę w kostkę.

podgrzej patelnię olejem roślinnym na średnim ogniu, włóż do niej cebulę i grzyby. Smażyć cebulę na złoty kolor. Odłóż czwartą część na sos, resztę Dodaj do kawałków mięsa i wymieszaj. Wlej sól, czarny pieprz, ponownie wymieszaj.

wracamy do kawałków kości ze skórą i nadziewamy mieszanką mięsa i grzybów. Rozłóż nogi w naczyniu do pieczenia, po nasmarowaniu niewielką ilością oleju roślinnego. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny.

Pod koniec pieczenia przygotowujemy sos, dla którego obieramy i przepuszczamy czosnek przez prasę. Umyj, osusz i drobno posiekaj natkę pietruszki. Rozgrzej patelnię z pozostałymi smażonymi grzybami, rozłóż pietruszkę i czosnek, zalej śmietaną. Gotujemy wszystko razem, mieszając, 5 minut.

podawaj nogi razem z sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy