skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki według listy. Produkty do sosu zawsze znajdują się w domu, nie są drogie, więc taki sos jest ekonomiczny. Do przygotowania sosu należy użyć masła, które jest zawsze naturalne i świeże, aby nie zepsuło smaku potrawy, a sos okazał się nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Mąka pszenna jest potrzebna, aby sos miał przyjemny orzechowy smak i gęstość.
Krok 2:

Umieść kawałek masła na patelni, rozpuść go. Jeśli sos jest gotowany w dużych ilościach, wygodniej jest gotować go w rondlu lub rondlu, w tym celu lepiej rozpuścić wstępnie masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, a następnie wlać do rondla.
Krok 3:

Wlej mąkę pszenną do stopionego masła małymi porcjami, ciągle mieszając szpatułką, aby mąka nie zebrała się w grudki i gotuj sos na małym ogniu, aż podstawa sosu zgęstnieje i nabierze karmelowo-brązowego koloru i pojawi się lekki aromat orzecha.
Krok 4:

Następnie wlej czystą zimną wodę na patelnię z kremową mieszanką cienkim strumieniem, wymieszaj zawartość patelni szpatułką, aby zobaczyć, jak gęsty jest sos, w razie potrzeby możesz dodać trochę więcej wody.
Krok 5:

Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, ponownie wymieszaj. Zagotuj mieszaninę i wyłącz ogień. Należy pamiętać, że po schłodzeniu takie podlewanie staje się grubsze, dlatego lepiej jest uczynić go bardziej płynnym, aby po podaniu w gotowej formie nie stał się gęsty jak owsianka.
podczas przygotowywania takiego sosu ważne jest, aby zachować proporcje, aby sos uzyskał pożądaną gęstość, a smak okazał się doskonały. Taki sos do smaku jest znany wielu z dzieciństwa, często podaje się go do tłuczonych ziemniaków w przedszkolu i szkole. Doskonale uzupełni danie główne z tłuczonych ziemniaków z kotletami, klopsikami, kurczakiem i rybą. Taki sos sprawia, że smak potrawy jest delikatniejszy, a samo danie soczyste i satysfakcjonujące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g




