sos do tłuczonych ziemniaków bez mięsa

klasyczny przepis na sos do tłuczonych ziemniaków! Istnieje wiele różnych przepisów na domowe sosy, które uzupełniają tłuczone ziemniaki jako samodzielne danie lub dodatek. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis. Ale najpopularniejszy jest sos na bazie masła.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 79 % 19 g
węglowodany 17 % 4 g
186 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Produkty do sosu zawsze znajdują się w domu, nie są drogie, więc taki sos jest ekonomiczny. Do przygotowania sosu należy użyć masła, które jest zawsze naturalne i świeże, aby nie zepsuło smaku potrawy, a sos okazał się nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Mąka pszenna jest potrzebna, aby sos miał przyjemny orzechowy smak i gęstość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść kawałek masła na patelni, rozpuść go. Jeśli sos jest gotowany w dużych ilościach, wygodniej jest gotować go w rondlu lub rondlu, w tym celu lepiej rozpuścić wstępnie masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, a następnie wlać do rondla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę pszenną do stopionego masła małymi porcjami, ciągle mieszając szpatułką, aby mąka nie zebrała się w grudki i gotuj sos na małym ogniu, aż podstawa sosu zgęstnieje i nabierze karmelowo-brązowego koloru i pojawi się lekki aromat orzecha.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej czystą zimną wodę na patelnię z kremową mieszanką cienkim strumieniem, wymieszaj zawartość patelni szpatułką, aby zobaczyć, jak gęsty jest sos, w razie potrzeby możesz dodać trochę więcej wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, ponownie wymieszaj. Zagotuj mieszaninę i wyłącz ogień. Należy pamiętać, że po schłodzeniu takie podlewanie staje się grubsze, dlatego lepiej jest uczynić go bardziej płynnym, aby po podaniu w gotowej formie nie stał się gęsty jak owsianka.

podczas przygotowywania takiego sosu ważne jest, aby zachować proporcje, aby sos uzyskał pożądaną gęstość, a smak okazał się doskonały. Taki sos do smaku jest znany wielu z dzieciństwa, często podaje się go do tłuczonych ziemniaków w przedszkolu i szkole. Doskonale uzupełni danie główne z tłuczonych ziemniaków z kotletami, klopsikami, kurczakiem i rybą. Taki sos sprawia, że smak potrawy jest delikatniejszy, a samo danie soczyste i satysfakcjonujące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy