słodkie naleśniki na kefirze i proszku do pieczenia

przepis na nowe, niesamowicie smaczne i miękkie naleśniki. Naleśniki!! Każdy, kto usłyszy to wezwanie, natychmiast podnosi nastrój. W końcu często przygotowujemy to jedzenie w celu nie tylko nakarmienia siebie, ale także uzyskania ładunku dobrego nastroju. Ponieważ przepisy kulinarne na naleśniki to całe morze, spróbujmy dziś czegoś niezwykłego? Na przykład naleśniki z kefirem to przepis na Twoją przyjemność.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 76 % 34 g
196 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

ciasto naleśnikowe na kefirze:
wszystkie składniki naleśników na kefirze to jajko, kefir, proszek do pieczenia, cukier, sól i mąka. Więc mieszamy, aby uzyskać jednorodną masę, wszystko to jest dobre. Zdarza się, że ciasto jest gęste dla naszych naleśników na kefirze .To nie jest straszne, po prostu w tym przypadku dodaj trochę ciepłej wody. Nie zapomnij dodać masła do ciasta - wtedy naleśniki nie spalą się podczas gotowania.
dalej, czy już widzimy, że patelnia rozpaliła się w ogniu? Nasmarujmy go olejem słonecznikowym lub innym olejem roślinnym! Zwykle wlewam ciasto na całą patelnię chochlą. Pożądane jest, aby leżał w cienkiej warstwie, wtedy nasze naleśniki na kefirze nie będą nierówne. I od razu pieczemy, nie zapominając o spojrzeniu - czy naleśnik jest spalony, odwróć go na czas i zdejmij z ognia na czas!

przypomnę, że patelnię należy posmarować olejem po każdym naleśniku.

z czym zwykle podajesz naleśniki? Z tym i podawaj je teraz na stole. A ja naleśniki na kefirze z reguły albo z miodem, albo ze skondensowanym mlekiem, albo ze słodkim dżemem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy