wątróbka po turecku

wspaniały zespół smaku i kompozycji!
nice_kitten06Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 27 % 8 g
183 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

szczerze mówiąc, trudno mi zapisać się do Klubu Miłośników wątroby. Ale kiedy znalazłem ten przepis kulinarny, nie mogłem pomóc, ale ugotowałem to danie.
przede wszystkim obieramy cebulę, kroimy w cienkie pierścienie, solimy i myj rękami. Po 10 minutach cebulę należy spłukać i poczekać, aż woda spłynie. Pietruszkę należy umyć, osuszyć, drobno posiekać, a następnie wymieszać z sumakiem i cebulą.
teraz przygotuj wątrobę: umyj ją, wytrzyj, Usuń ścięgna i filmy i pokrój w małe paski.
na gorącej patelni przez 4 minuty smażyć wątrobę, uprzednio zwiniętą w mące. Ponieważ nie lubię tłustych potraw, smażone paski można ułożyć na serwetce, aby stos tłuszczu.
pod koniec doprawiamy wątrobę czarnym i pieprzem cayenne, solimy i układamy na rozgrzanym talerzu. Obok kładziemy marynowaną cebulę. Jako dodatek kładziemy pomidory pokrojone na 8 części (po usunięciu łodyg).
wszystko, turecka wątroba jest gotowa. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Sumak - 298   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy