placki drożdżowe smażone z nadzieniem jajeczno-cebulowym

pyszne placki z jajkiem i cebulą spodoba się całej rodzinie! Jaki Rosjanin nie lubi pieczenia? Zwłaszcza jeśli są to placki z różnymi nadzieniami! Bardziej lubię pikantne nadzienie. Takie placki można zjeść miejsce na chleb z barszczem, zupą lub z drugimi daniami.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 72 % 38 g
247 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty według listy. Możesz użyć masła lub wziąć margarynę, aby go zastąpić. Moja mama, która nauczyła mnie robić ciasto i powiedziała mi, jak smażyć placki z jajkiem i zieloną cebulą na patelni, woli margarynę od masła. Twierdzi, że ciasta na jego podstawie są znacznie smaczniejsze. Możesz wypróbować obie opcje i porównać!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc przygotuj ciasto drożdżowe. Aby to zrobić, weź suche drożdże i natychmiast wymieszaj je z mąką. Następnie wlej ciepłe mleko do mąki. Możesz użyć wody, ale z mlekiem ciasta będą bardziej satysfakcjonującym posiłkiem. Radzę również dodać margarynę (masło) do ciasta. Na koniec dodaj jajka, lekko dodaj sól, dodaj cukier. Dokładnie zagnieść ciasto. Następnie umieszczamy go na godzinę w ciepłym miejscu, aby się podniósł.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie przygotujemy nadzienie. Bierzemy jajka i gotujemy je na twardo. Zmielić i wymieszać z cebulą. Możesz użyć zielonej cebuli,ale zwykle bierzemy zwykłą cebulę. Smażyć na oleju roślinnym i wymieszać z jajkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bierzemy ciasto i natychmiast dzielimy je na kawałki, z których każdy będzie ciastem. Rozwałkuj ciasto i umieść przygotowane nadzienie na środku. Tworzymy ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie mamy piekarnika, więc moja mama smaży placki na oleju na patelni. Radzę więc usmażyć każdy placek na patelni z obu stron. Powinny stać się złote.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść wszystkie placki cebulowe na jednym naczyniu i przykryj serwetką. Smacznego!

najczęstszym i najprostszym nadzieniem jest cebula z gotowanym jajkiem. Każdy robi to inaczej. Podzieliłem się z wami przepisem kulinarnym, który wymyśliła moja mama. Mam nadzieję, że ta opcja ci się spodoba i spodoba. Nasze ciasta drożdżowe są bujne, miękkie, przewiewne, rumiane i bardzo apetyczne. Soczyste nadzienie doskonale uzupełnia ciasto! Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal / 100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy