skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy produkty według listy. Możesz użyć masła lub wziąć margarynę, aby go zastąpić. Moja mama, która nauczyła mnie robić ciasto i powiedziała mi, jak smażyć placki z jajkiem i zieloną cebulą na patelni, woli margarynę od masła. Twierdzi, że ciasta na jego podstawie są znacznie smaczniejsze. Możesz wypróbować obie opcje i porównać!
Krok 2:
Więc przygotuj ciasto drożdżowe. Aby to zrobić, weź suche drożdże i natychmiast wymieszaj je z mąką. Następnie wlej ciepłe mleko do mąki. Możesz użyć wody, ale z mlekiem ciasta będą bardziej satysfakcjonującym posiłkiem. Radzę również dodać margarynę (masło) do ciasta. Na koniec dodaj jajka, lekko dodaj sól, dodaj cukier. Dokładnie zagnieść ciasto. Następnie umieszczamy go na godzinę w ciepłym miejscu, aby się podniósł.
Krok 3:
W tym czasie przygotujemy nadzienie. Bierzemy jajka i gotujemy je na twardo. Zmielić i wymieszać z cebulą. Możesz użyć zielonej cebuli,ale zwykle bierzemy zwykłą cebulę. Smażyć na oleju roślinnym i wymieszać z jajkiem.
Krok 4:
Nadzienie jest gotowe.
Krok 5:
Bierzemy ciasto i natychmiast dzielimy je na kawałki, z których każdy będzie ciastem. Rozwałkuj ciasto i umieść przygotowane nadzienie na środku. Tworzymy ciasta.
Krok 6:
Nie mamy piekarnika, więc moja mama smaży placki na oleju na patelni. Radzę więc usmażyć każdy placek na patelni z obu stron. Powinny stać się złote.
Krok 7:
Umieść wszystkie placki cebulowe na jednym naczyniu i przykryj serwetką. Smacznego!
najczęstszym i najprostszym nadzieniem jest cebula z gotowanym jajkiem. Każdy robi to inaczej. Podzieliłem się z wami przepisem kulinarnym, który wymyśliła moja mama. Mam nadzieję, że ta opcja ci się spodoba i spodoba. Nasze ciasta drożdżowe są bujne, miękkie, przewiewne, rumiane i bardzo apetyczne. Soczyste nadzienie doskonale uzupełnia ciasto! Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal / 100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g