smażone placki drożdżowe z ciasta na wywarze ziemniaczanym

bujne pyszne domowe paszteciki dla całej rodziny! Ciasta to proste codzienne danie korzystne dla wszystkich, można je łatwo nakarmić dużą rodzinę nawet na czczo. Ciasta według tego przepisu są bardzo przewiewne i bujne. Plus opowiem o jednym tajnym składniku w cieście...
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 60 % 26 g
234 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy robić ciasta z nadzieniem-teraz zrozumiesz dlaczego

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć cebulę na oleju roślinnym

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie wylewamy wody z ziemniaków - nadal nam się przyda. I dodaj smażoną cebulę do rondla i zmiksuj w zwykły sposób

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadzienie do ciast jest gotowe-pozostaw do ostygnięcia

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotujemy ciasto. W kubku ta sama woda z ziemniaków-ciasta na niej są bardzo bujne i przewiewne

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W ciepłym bulionie ziemniaczanym rozpuść cukier i sól. Jeśli nie ma wystarczającej ilości wywaru, rozcieńczyć wodą do wymaganej ilości płynu

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Suche drożdże mieszamy z mąką

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj suche i płynne składniki: wlej bulion z solą i cukrem do mąki z drożdżami, dodaj olej roślinny. Zagniatamy ciasto-zagniatamy, aż przestanie przyklejać się do rąk

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest miękkie, gładkie i elastyczne

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po godzinie nasze ciasto wyrosło

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Będziemy rzeźbić ciasta!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nasmaruj Stół i ręce olejem roślinnym, podziel ciasto na kulki nieco większe niż jajko kurze

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rękami formujemy okrągłe ciasto

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż nadzienie na wierzchu

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dobrze przymocuj krawędzie i połóż je na stole szwem w dół

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Placki gotowe

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Teraz przykryj ręcznikiem i pozwól mu podejść przez około 15 minut. Jeśli nie ma dużo czasu-możesz już zacząć smażyć, po prostu pierwsze ciasta nie będą tak wspaniałe jak następne, które już wzrosły

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym, powinien być dobrze podgrzany, ale w żadnym wypadku nie palić się. Masło powinno sięgać do środka placka, jak pokazało doświadczenie-powinno być dość dużo masła, a placki i tak wezmę tyle, ile potrzeba

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Odwracamy - już widać, jakie wspaniałe ciasta są uzyskiwane... Do smażenia używam starej żeliwnej patelni - najlepiej radzi sobie z wysokimi temperaturami potrzebnymi do smażenia. Patelnie teflonowe nie nadają się do tego celu

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż na ręcznikach papierowych. Z podanych składników mam 25 placków

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Smacznego!

mam nadzieję, że paszteciki ci się spodobają i chociaż z pewnością nie jest to bardzo zdrowe jedzenie - ale jakie to pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wywar - 18   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy