Tofu Kimchi - pieczona wieprzowina z koreańskim kimchi

pyszna, pikantna pieczona wieprzowina z koreańskim kimchi. Bardzo prosty i pyszny przepis na Koreańskie danie & quot; Tofu Kimchi & quot; (wieprzowina smażona z kimchi). Gotuje się bardzo szybko i zachwyci miłośników pikantnych potraw i kuchni koreańskiej.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 6 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 33 % 4 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Cienko pokrój mostek wieprzowy lub szyję, a następnie pokrój na kawałki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie. (możesz użyć zarówno białej, jak i cebuli)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój kimchi na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój tofu na porcje i odłóż na bok, będziemy go potrzebować pod koniec gotowania podczas serwowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, dodaj 1 łyżeczkę oleju roślinnego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż wieprzowinę i smaż, mieszając na dużym ogniu przez 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę, smaż mieszając przez 2 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj Mirin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ułóż kimchi, dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukier, mielony czarny pieprz, mieloną ostrą czerwoną paprykę (w razie potrzeby danie i bez niego okazuje się ostre kosztem kimchi, ale jeśli lubisz ostrzejsze, polecam dodać ostrą paprykę), dodaj sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5-6 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na talerzu z jednej strony ułożyć smażoną wieprzowinę z kimchi, po drugiej stronie talerza ułożyć tofu. Podawać z gotowanym ryżem.

w tym przepisie zrobiłam Tofu kimchi z boczkiem, ale nadal polecam wziąć szyję wieprzową, ponieważ z boczkiem danie jest dość tłuste.

Kimchi lepiej jest użyć już zaparzonego, ale zwykle gotuję ze świeżego kimchi, które było zaparzane przez tydzień, nie ma takiego" kiszonego " smaku i moim zdaniem jest mniej pikantne.

Mirin można znaleźć w różnych sklepach sprzedających azjatyckie jedzenie. Jeśli nadal nie możesz znaleźć Mirin, możesz go zastąpić (robię to, gdy naprawdę chcesz ugotować taką wieprzowinę z kimchi, ale Mirin nie jest pod ręką). Weź 20 ml sake, rozcieńczyć 25 ml wody i dodać 1 łyżeczkę cukru, dobrze wymieszać. Podczas gotowania cały alkohol z sake wyparuje.

pieczona wieprzowina z kimchi okazuje się ostra, a tofu w tym przepisie odgrywa nie tylko rolę smakową, ale także rolę "zmiękczacza ostrości", a ryż dobrze sobie z tym radzi.

Zwykle do tego dania podaję gotowany ryż lub chodzę bez niego, w rzadkich przypadkach, gdy nie ma tofu podaję wieprzowinę tylko z ryżem.

podczas serwowania wieprzowinę z kimchi można posypać sezamem na wierzchu i dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego dla smaku, polecam również posiekaną zieloną cebulę i dla większej ostrości posiekaną paprykę chili.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sake - 50   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Tofu - 72   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy