skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Cienko pokrój mostek wieprzowy lub szyję, a następnie pokrój na kawałki
Krok 2:
Pokrój cebulę w półpierścienie. (możesz użyć zarówno białej, jak i cebuli)
Krok 3:
Pokrój kimchi na małe kawałki.
Krok 4:
Pokrój tofu na porcje i odłóż na bok, będziemy go potrzebować pod koniec gotowania podczas serwowania.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, dodaj 1 łyżeczkę oleju roślinnego.
Krok 6:
Rozłóż wieprzowinę i smaż, mieszając na dużym ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 7:
Dodaj cebulę, smaż mieszając przez 2 minuty.
Krok 8:
Dodaj Mirin.
Krok 9:
Następnie ułóż kimchi, dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj cukier, mielony czarny pieprz, mieloną ostrą czerwoną paprykę (w razie potrzeby danie i bez niego okazuje się ostre kosztem kimchi, ale jeśli lubisz ostrzejsze, polecam dodać ostrą paprykę), dodaj sól.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5-6 minut.
Krok 12:
Na talerzu z jednej strony ułożyć smażoną wieprzowinę z kimchi, po drugiej stronie talerza ułożyć tofu. Podawać z gotowanym ryżem.
w tym przepisie zrobiłam Tofu kimchi z boczkiem, ale nadal polecam wziąć szyję wieprzową, ponieważ z boczkiem danie jest dość tłuste.
Kimchi lepiej jest użyć już zaparzonego, ale zwykle gotuję ze świeżego kimchi, które było zaparzane przez tydzień, nie ma takiego" kiszonego " smaku i moim zdaniem jest mniej pikantne.
Mirin można znaleźć w różnych sklepach sprzedających azjatyckie jedzenie. Jeśli nadal nie możesz znaleźć Mirin, możesz go zastąpić (robię to, gdy naprawdę chcesz ugotować taką wieprzowinę z kimchi, ale Mirin nie jest pod ręką). Weź 20 ml sake, rozcieńczyć 25 ml wody i dodać 1 łyżeczkę cukru, dobrze wymieszać. Podczas gotowania cały alkohol z sake wyparuje.
pieczona wieprzowina z kimchi okazuje się ostra, a tofu w tym przepisie odgrywa nie tylko rolę smakową, ale także rolę "zmiękczacza ostrości", a ryż dobrze sobie z tym radzi.
Zwykle do tego dania podaję gotowany ryż lub chodzę bez niego, w rzadkich przypadkach, gdy nie ma tofu podaję wieprzowinę tylko z ryżem.
podczas serwowania wieprzowinę z kimchi można posypać sezamem na wierzchu i dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego dla smaku, polecam również posiekaną zieloną cebulę i dla większej ostrości posiekaną paprykę chili.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sake - 50 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Tofu - 72 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g