skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj Gnocchi: umyj 1 kg ziemniaków, gotuj w osolonej wodzie, obierz i puree. Puree lekko solimy i ugniatamy, stopniowo dodając mąkę (w sumie potrzeba 250 g mąki na 1 kg ziemniaków), aż powstanie gładkie, jednorodne ciasto, nie powinno przyklejać się do rąk. Rozwałkuj ciasto do tuby o średnicy 2 cm, zwiń w mąkę i pokrój na kawałki o długości 2-3 cm, w razie potrzeby możesz nadać wzór - umieść każdy kawałek na widelcu i dociśnij, aby uzyskać poprzeczne paski.
teraz robimy pyszne gnocchi. Aby to zrobić, podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj nasze gnocchi i gotuj, mieszając, aż zacznie tworzyć się piękna rumiana skórka, od 5 do 7 minut. Przenieś do miski.
na patelnię dodaj pozostałe 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, cebulę i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i trochę wody. Teraz przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka, od 4 do 6 minut. Teraz przyszła kolej na liście buraków lub szpinaku (oba są możliwe), Dodaj do cebuli i czosnku i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż liście zaczną więdnąć, od 1 do 2 minut. A teraz pomidory, fasola i papryka i doprowadzić do wrzenia. Rozłóż na powstałym sosie gnocchi posyp serem mozzarella i parmezanem. Ponownie przykryj i gotuj, aż ser się rozpuści, około 3 minut. Nasze gnocchi są gotowe do podania! Danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ zawiera witaminy A (50%) i C (40%), wapń i żelazo (19% ).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal / 100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g