skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty potrzebne do gotowania lagmana w kotle na ognisku. Najsmaczniejszy lagman, jak sądzę, uzyskuje się z mięsa wołowego, cielęciny lub jagnięciny, można również użyć wieprzowiny, indyka lub drobiu. Tym razem wziąłem kawałek szyi wieprzowej.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i rdzeń. Opłucz wszystkie warzywa, w tym pomidory, w czystej wodzie. Dokładnie umyj bulwy ziemniaczane szczotką lub gąbką w wodzie, aby pozbyć się resztek ziemi i brudu.
Krok 3:
Pokrój cebule i paprykę w półpierścienie lub małe kostki, jak zwykle. W tym czasie lepiej napełnić ziemniaki zimną wodą, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że ciemnieją.
Krok 4:
Pokrój marchewki w kostkę lub zetrzyj na grubej tarce.
Krok 5:
Opłucz kawałek mięsa w wodzie i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki (mniej więcej z pudełka zapałek).
Krok 6:
Zmiel pomidory na małe kostki lub plasterki.
Krok 7:
Rozpal ognisko. Wlej olej roślinny do kotła i poczekaj, aż się rozgrzeje. Utrzymuj ciepło na wysokim poziomie, ponieważ w pierwszych etapach gotowania potrawy muszą być smażone.
Krok 8:
Wyślij mięso do kotła i ciągle mieszając łyżką cedzakową smaż kawałki, aż pojawią się złote Skórki(zajmie to około 7-10 minut, w zależności od siły ognia pod kotłem).
Krok 9:
Następnie dodaj paprykę i cebulę do mięsa, smaż, stale mieszając produkty, przez około 2 minuty.
Krok 10:
Następna jest kolejka marchewki.
Krok 11:
Wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut na dużym ogniu, aby wszystkie warzywa były lekko smażone.
Krok 12:
Wyślij pomidory do kotła. Pomidory najlepiej stosować sezonowo, są bardziej mięsiste, soczyste i mają słodkawy smak.
Krok 13:
Sól zawartość kotła, a także dodaj ulubione przyprawy. Użyłam mielonej papryki, odrobiny chili, pół łyżeczki chmielu suneli i szczypty ziry.
Krok 14:
Zalej produkty wodą, wymieszaj, po ugotowaniu podgrzej umiarkowany kocioł i gotuj wszystko pod zamkniętą pokrywką przez około 40 minut. Nie zapomnij rzucić drewna opałowego, aby ogień nie zgasł.
Krok 15:
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pokrój ziemniaki w te same średniej wielkości kostki (około 1 cm na 1 cm).
Krok 16:
Posiekaj czosnek nożem tak drobno, jak to możliwe, i pokrój warzywa losowo.
Krok 17:
Dodaj ziemniaki do kotła.
Krok 18:
Następnie wyślij liść laurowy i czosnek. Jeśli mam dostępne pomidory koktajlowe, zwykle używam ich również do gotowania potraw przy ognisku. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę.l. pasta pomidorowa.
Krok 19:
Wymieszaj zawartość kotła, spróbuj soli, jeśli to konieczne, dodaj sól. Jeśli wydaje ci się, że nie ma wystarczającej ilości płynu, na tym etapie dodaj wymaganą ilość wrzącej wody. Pozostaw pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane (około 20 minut).
Krok 20:
W tym czasie ugotuj makaron w osobnym rondlu.
Krok 21:
Pozostały ostatnie poprawki. Dodaj zielenie do kotła, liść laurowy można złapać i wyrzucić. Spełnił już swoją funkcję, nadając swój aromat bulionowi pomidorowemu.
Krok 22:
Wyjmij kocioł z ognia i pozwól potrawie parzyć przez 10-15 minut.
Krok 23:
Możesz podawać lagmana w głębokich talerzach, w postaci gęstej zupy, dodając więcej płynu do makaronu.
Krok 24:
Albo na płaskich talerzach, jak gorące drugie danie.
makaron na lagman można zrobić samemu w domu, ale zwykle, gdy gotuję na ogniu, nie jest zbyt wygodne robienie ciasta i walcowania, więc w takich przypadkach używam gotowego makaronu.
jeśli nie ma pod ręką kuchenki do gotowania makaronu, wrzucam makaron bezpośrednio do kotła na etapie, gdy ziemniaki są już gotowe, zostawiam na 5 minut pod pokrywką, a następnie dodaję warzywa. W tym przypadku uzyskuje się danie 2 w 1.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g