Lagman na stosie w kotle

pachnące i pyszne danie z zapachem ognia! W naturze z przyjaciółmi i bliskimi czasami chcesz ugotować coś niezwykłego i bardzo smacznego! Zachwyć siebie i innych niesamowicie jasnym i bogatym lagmanem gotowanym w kotle!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 50 % 9 g
98 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty potrzebne do gotowania lagmana w kotle na ognisku. Najsmaczniejszy lagman, jak sądzę, uzyskuje się z mięsa wołowego, cielęciny lub jagnięciny, można również użyć wieprzowiny, indyka lub drobiu. Tym razem wziąłem kawałek szyi wieprzowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i rdzeń. Opłucz wszystkie warzywa, w tym pomidory, w czystej wodzie. Dokładnie umyj bulwy ziemniaczane szczotką lub gąbką w wodzie, aby pozbyć się resztek ziemi i brudu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebule i paprykę w półpierścienie lub małe kostki, jak zwykle. W tym czasie lepiej napełnić ziemniaki zimną wodą, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że ciemnieją.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w kostkę lub zetrzyj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz kawałek mięsa w wodzie i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki (mniej więcej z pudełka zapałek).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel pomidory na małe kostki lub plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpal ognisko. Wlej olej roślinny do kotła i poczekaj, aż się rozgrzeje. Utrzymuj ciepło na wysokim poziomie, ponieważ w pierwszych etapach gotowania potrawy muszą być smażone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij mięso do kotła i ciągle mieszając łyżką cedzakową smaż kawałki, aż pojawią się złote Skórki(zajmie to około 7-10 minut, w zależności od siły ognia pod kotłem).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj paprykę i cebulę do mięsa, smaż, stale mieszając produkty, przez około 2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna jest kolejka marchewki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut na dużym ogniu, aby wszystkie warzywa były lekko smażone.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyślij pomidory do kotła. Pomidory najlepiej stosować sezonowo, są bardziej mięsiste, soczyste i mają słodkawy smak.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól zawartość kotła, a także dodaj ulubione przyprawy. Użyłam mielonej papryki, odrobiny chili, pół łyżeczki chmielu suneli i szczypty ziry.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zalej produkty wodą, wymieszaj, po ugotowaniu podgrzej umiarkowany kocioł i gotuj wszystko pod zamkniętą pokrywką przez około 40 minut. Nie zapomnij rzucić drewna opałowego, aby ogień nie zgasł.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pokrój ziemniaki w te same średniej wielkości kostki (około 1 cm na 1 cm).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posiekaj czosnek nożem tak drobno, jak to możliwe, i pokrój warzywa losowo.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj ziemniaki do kotła.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie wyślij liść laurowy i czosnek. Jeśli mam dostępne pomidory koktajlowe, zwykle używam ich również do gotowania potraw przy ognisku. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę.l. pasta pomidorowa.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wymieszaj zawartość kotła, spróbuj soli, jeśli to konieczne, dodaj sól. Jeśli wydaje ci się, że nie ma wystarczającej ilości płynu, na tym etapie dodaj wymaganą ilość wrzącej wody. Pozostaw pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane (około 20 minut).

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    W tym czasie ugotuj makaron w osobnym rondlu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pozostały ostatnie poprawki. Dodaj zielenie do kotła, liść laurowy można złapać i wyrzucić. Spełnił już swoją funkcję, nadając swój aromat bulionowi pomidorowemu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wyjmij kocioł z ognia i pozwól potrawie parzyć przez 10-15 minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Możesz podawać lagmana w głębokich talerzach, w postaci gęstej zupy, dodając więcej płynu do makaronu.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Albo na płaskich talerzach, jak gorące drugie danie.

makaron na lagman można zrobić samemu w domu, ale zwykle, gdy gotuję na ogniu, nie jest zbyt wygodne robienie ciasta i walcowania, więc w takich przypadkach używam gotowego makaronu. 

jeśli nie ma pod ręką kuchenki do gotowania makaronu, wrzucam makaron bezpośrednio do kotła na etapie, gdy ziemniaki są już gotowe, zostawiam na 5 minut pod pokrywką, a następnie dodaję warzywa.  W tym przypadku uzyskuje się danie 2 w 1.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy