mięso z sosem w powolnej kuchence

delikatne i soczyste mięso z sosem - to jest to, co musisz zrobić! Mięso z sosem gotowane w powolnej kuchence jest szczególnie smaczne! Wskazane jest, aby wziąć mięso wieprzowe z minimalną ilością tłuszczu, wtedy danie okaże się po prostu idealne. Takie mięso dobrze komponuje się z tłuczonymi ziemniakami.
asaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 58 % 21 g
węglowodany 11 % 4 g
243 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

1. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Wlej olej roślinny do miski multicookera, rozłóż przygotowane warzywa, wybierz program "SMAŻENIE" i smaż przez 4-5 minut.

2. Wieprzowinę myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy na kawałki. Każdy kawałek mięsa panierujemy w mące i rozprowadzamy do smażonych warzyw, gotujemy w tym samym trybie przez 5 minut.

3. Połącz śmietanę z koncentratem pomidorowym, dodaj trochę wody, wlej paprykę, mieszankę mielonej papryki, wymieszaj.

4. Wlej sos do miski multicookera, dodaj sól. Program zmieniamy na "duszenie" i ustawiamy czas gotowania na półtorej godziny. Jeśli kawałki są duże, a mięso twarde, czas można wydłużyć do 2 godzin.

podawaj posypane drobno posiekanym koperkiem.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy