skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Do przygotowania papryki z indyka potrzebne będą: filet z indyka z piersi, cebula, papryka, pomidor, pasta pomidorowa, woda lub bulion z kurczaka, papryka, sól, olej roślinny, śmietana, mąka.
Krok 2:

Filet z indyka umyć, osuszyć. Jeśli to możliwe, wyczyść filmy, pokrój na średnie kawałki.
Krok 3:

Dodaj zmieloną paprykę do fileta, trochę soli, wymieszaj.
Krok 4:

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Szybko smaż indyka na ponadprzeciętnym ogniu, aż utworzy się złoty kolor. Wewnątrz kawałki powinny pozostać wilgotne. Przenieś smażonego indyka na osobny talerz.
Krok 5:

Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:

Na tej samej patelni smażyć posiekaną cebulę na złoty kolor przez 4-5 minut.
Krok 7:

Umyj paprykę, uwolnij ją z nasion, pokrój w średnią kostkę.
Krok 8:

Dodaj paprykę do smażonej cebuli i odstaw na kolejne 3-4 minuty, mieszając.
Krok 9:

Zalej pomidora wrzącą wodą, usuń skórkę.
Krok 10:

Zetrzyj pomidora.
Krok 11:

Dodaj kleik pomidorowy i koncentrat pomidorowy na patelnię do warzyw, wymieszaj.
Krok 12:

Dusić przez 1-2 minuty, ciągle mieszając.
Krok 13:

Rozłóż smażony filet, wymieszaj.
Krok 14:

Napełnij wszystko wodą lub bulionem, aby zawartość patelni była całkowicie pokryta płynem. Pozwól mu się zagotować. Dusić na małym ogniu pod pokrywką przez 15-20 minut. Sól, w razie potrzeby możesz dodać czerwoną ostrą paprykę.
Krok 15:

Osobno wymieszaj śmietanę z mąką, aż znikną grudki.
Krok 16:

Dodaj śmietanę na patelnię, wymieszaj.
Krok 17:

Dusić, aż sos zgęstnieje, 5 minut. Wyłącz ogień. Odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut.
Krok 18:

Podawaj paprykę z indyka na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
papryka jest powszechnie uważana za narodową węgierską przyprawę. Trudno wyobrazić sobie węgierską kuchnię bez aromatycznej papryki.
W rzeczywistości papryka nie jest nazwą konkretnego dania, ale sposobem przygotowania białego mięsa. Na Węgrzech papryką nazywa się wiele potraw, w których mięso jest krojone, przyprawiane papryką, a do sosu dodaje się śmietanę lub śmietanę.
papryka jest również rybna, drobiowa, cielęca lub jagnięca.
ważną cechą papryki jest używanie do gotowania tylko białego, chudego mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g

