skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj słynne danie kuchni francuskiej-to nie jest trudne.
opłucz kurczaka pokrojonego na porcje pod bieżącą wodą, osusz suchym ręcznikiem. Posyp solą i mielonym pieprzem, aby poprawić smak, lekko wcieramy przyprawy w mięso.
podgrzej patelnię odrobiną oleju roślinnego, włóż kurczaka. Jeśli nie usuniesz skóry z kurczaka, rozłóż kawałki skórą do dołu, pozwoli to na uzyskanie złotego odcienia i nie będzie gotowane w gotowym naczyniu. Smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, aż się zrumieni. Posyp posiekaną cebulą, wymieszaj i smaż przez 30 sekund, Dodaj wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek. Smażyć z pikantnymi warzywami przez 4-5 minut, ciągle mieszając.
posyp gotowanego kurczaka mąką, spróbuj równomiernie go rozprowadzić, wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty ze wszystkich stron. Dodaj wermut, bulion z kurczaka, tymianek i liść laurowy. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
podczas gotowania kurczaka zajmijmy się warzywami. Zagotuj niewielką ilość wody w dwóch rondlach, pokrój pory i marchewki w paski. W jednym rondlu blanszujemy marchewki przez 1 minutę, w drugim przez 4 minuty cebulę. Spuść wodę i dodaj warzywa do kurczaka, dopraw śmietaną. Zamknij pokrywkę, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-4 minuty. Nie zaleca się duszenia przez długi czas, kurczak będzie w pełni gotowy w ciągu 30 minut, a dalsza obróbka cieplna doprowadzi do tego, że warzywa gotują się i zamieniają w jedną owsiankę.
połóż kawałek kurczaka na szerokim talerzu, dodaj biały ryż, spaghetti lub ziemniaki jako dodatek, polej delikatnym kremowym sosem z warzywami.
smacznego i wspaniałych pysznych potraw!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wermut - 120 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g