frytki z kurczaka z warzywami

zbilansowany obiad z kurczakiem i warzywami-szybki i zdrowy! Frytki z kurczaka z warzywami to szybka w przygotowaniu opcja eleganckiej kolacji. Połączenie mięsa i warzyw jest kompletnym posiłkiem, który można opcjonalnie uzupełnić przystawką. Słodki smak i aromat kurczaka idealnie komponuje się z białym ryżem, spaghetti lub puree ziemniaczanym. Jasne danie z niedrogich produktów!
SłonikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 12 % 4 g
216 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

przygotuj słynne danie kuchni francuskiej-to nie jest trudne.

opłucz kurczaka pokrojonego na porcje pod bieżącą wodą, osusz suchym ręcznikiem. Posyp solą i mielonym pieprzem, aby poprawić smak, lekko wcieramy przyprawy w mięso.

podgrzej patelnię odrobiną oleju roślinnego, włóż kurczaka. Jeśli nie usuniesz skóry z kurczaka, rozłóż kawałki skórą do dołu, pozwoli to na uzyskanie złotego odcienia i nie będzie gotowane w gotowym naczyniu. Smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, aż się zrumieni. Posyp posiekaną cebulą, wymieszaj i smaż przez 30 sekund, Dodaj wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek. Smażyć z pikantnymi warzywami przez 4-5 minut, ciągle mieszając.

posyp gotowanego kurczaka mąką, spróbuj równomiernie go rozprowadzić, wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty ze wszystkich stron. Dodaj wermut, bulion z kurczaka, tymianek i liść laurowy. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.

podczas gotowania kurczaka zajmijmy się warzywami. Zagotuj niewielką ilość wody w dwóch rondlach, pokrój pory i marchewki w paski. W jednym rondlu blanszujemy marchewki przez 1 minutę, w drugim przez 4 minuty cebulę. Spuść wodę i dodaj warzywa do kurczaka, dopraw śmietaną. Zamknij pokrywkę, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-4 minuty. Nie zaleca się duszenia przez długi czas, kurczak będzie w pełni gotowy w ciągu 30 minut, a dalsza obróbka cieplna doprowadzi do tego, że warzywa gotują się i zamieniają w jedną owsiankę.

połóż kawałek kurczaka na szerokim talerzu, dodaj biały ryż, spaghetti lub ziemniaki jako dodatek, polej delikatnym kremowym sosem z warzywami.

smacznego i wspaniałych pysznych potraw!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wermut - 120   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy