skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulchehrę z kurczaka? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych części kurczaka-filetów z kurczaka, udek, nóg. Umyj mięso, osusz ręcznikami papierowymi, Usuń filmy, nadmiar tłuszczu, usuń skórę. Pokrój na małe porcje.
Krok 2:
Obierz cebulę. Pokrój na małe kawałki. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, przed pokrojeniem umyj cebulę i nóż zimną wodą. Jeśli deska do krojenia zostanie przetarta kawałkiem cytryny, nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez prasę.
Krok 3:
W małym pojemniku połącz mąkę z mlekiem i mieszaj, aż będzie gładka, aby nie było grudek. Jeśli grudki się uformują, przetrzyj sos przez sito.
Krok 4:
Na patelnię wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia i dobrze podgrzej. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze podgrzany. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Cebulę ułożyć z czosnkiem i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 5:
Dodaj kawałki kurczaka na patelnię. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty na umiarkowanym ogniu.
Krok 6:
Dodaj śmietanę do kurczaka i dobrze wymieszaj. Śmietanę można zastąpić śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu lub gęstym jogurtem naturalnym bez dodatków. Pamiętaj, że zawartość kalorii w naczyniu będzie zależeć od zawartości tłuszczu w użytych produktach.
Krok 7:
Wlej mieszankę mąki mlecznej na patelnię.
Krok 8:
Dodaj cukier, sól, chmiel suneli (Opcjonalnie) i pieprz. Wymieszać. Jeśli zdecydujesz się dodać gotowe przyprawy do kurczaka, przed użyciem przeczytaj kompozycję. Jeśli w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę podczas soli mięsa, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
Krok 9:
Wlej ciepłą przegotowaną wodę lub wcześniej ugotowany bulion z kurczaka. Płyn powinien całkowicie pokryć kurczaka.
Krok 10:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj zawartość na średnim ogniu przez około 30 minut. Przed podaniem posyp potrawę posiekanymi ziołami(pióra szczypiorku, koperek). Przystawka jest odpowiednia dla każdego-ryż, makaron, kasza gryczana, ziemniaki lub marynowane, świeże, grillowane warzywa, sałatki.
danie Gulchehra można przygotować jako zupę. W takim przypadku należy dodać więcej wody lub bulionu.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g