Gulcehra z kurczaka

ze zwykłych potraw, proste, apetyczne, na obiad! Gulcehra z kurczaka to uzbeckie danie z kurczaka duszone w mleku i śmietanie. Kurczak, dzięki nabiałowi, okazuje się miękki, delikatny, soczysty, z bogatym sosem przypominającym beszamel.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 12 % 4 g
211 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulchehrę z kurczaka? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych części kurczaka-filetów z kurczaka, udek, nóg. Umyj mięso, osusz ręcznikami papierowymi, Usuń filmy, nadmiar tłuszczu, usuń skórę. Pokrój na małe porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Pokrój na małe kawałki. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, przed pokrojeniem umyj cebulę i nóż zimną wodą. Jeśli deska do krojenia zostanie przetarta kawałkiem cytryny, nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małym pojemniku połącz mąkę z mlekiem i mieszaj, aż będzie gładka, aby nie było grudek. Jeśli grudki się uformują, przetrzyj sos przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia i dobrze podgrzej. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze podgrzany. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Cebulę ułożyć z czosnkiem i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kawałki kurczaka na patelnię. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty na umiarkowanym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę do kurczaka i dobrze wymieszaj. Śmietanę można zastąpić śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu lub gęstym jogurtem naturalnym bez dodatków. Pamiętaj, że zawartość kalorii w naczyniu będzie zależeć od zawartości tłuszczu w użytych produktach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszankę mąki mlecznej na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier, sól, chmiel suneli (Opcjonalnie) i pieprz. Wymieszać. Jeśli zdecydujesz się dodać gotowe przyprawy do kurczaka, przed użyciem przeczytaj kompozycję. Jeśli w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę podczas soli mięsa, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ciepłą przegotowaną wodę lub wcześniej ugotowany bulion z kurczaka. Płyn powinien całkowicie pokryć kurczaka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj zawartość na średnim ogniu przez około 30 minut. Przed podaniem posyp potrawę posiekanymi ziołami(pióra szczypiorku, koperek). Przystawka jest odpowiednia dla każdego-ryż, makaron, kasza gryczana, ziemniaki lub marynowane, świeże, grillowane warzywa, sałatki.



danie Gulchehra można przygotować jako zupę. W takim przypadku należy dodać więcej wody lub bulionu.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy