witlinek w pomidorach z warzywami

Najczęściej mijamy witlinek, ale na próżno! Nagle okazało się bardzo smaczne!
poliushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 25 % 5 g
104 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oto taki pakiet mrożonego witlinka, który miałem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść ryby, usuń głowy i grzbiety. Zagotuj w osolonej wodzie, ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posortuj, usuwając napotkane kości. Należy to zrobić tak ostrożnie, jak to możliwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Seler jest również bardzo drobno posiekany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Dusić warzywa w niewielkiej ilości oleju (można dodać trochę bulionu rybnego). W duszonych warzywach dodaj keczup lub sos pomidorowy - do smaku. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz przesadzone ryby i duszone warzywa. Ostudzić. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Witlinek - 72   kcal/100g

Podobne przepisy