Gołąbki z młodej kapusty z mięsem w piekarniku Klasyczne
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozbieramy kapustę na liście i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty. Dokładnie umyty ryż gotujemy do połowy i mieszamy z trzema rodzajami mięsa mielonego. Z marchewki startej na grubej tarce, drobno posiekanej cebuli i pokrojonych na kawałki pomidorów pasujemy na oleju roślinnym. Do pasażu używamy połowy warzyw. Następnie dodaj do nadzienia i dobrze wymieszaj, posyp solą i czarnym pieprzem. Na każdym liściu kapusty kładziemy 2-3 łyżki nadzienia i zwijamy kopertę. Włóż gołąbki do naczynia do pieczenia. Pozostałe warzywa mijamy kwaśną śmietaną i wylewamy na wierzch gołąbków. Przygotowane gołąbki wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Gołąbki z mięsem podajemy ze śmietaną i posiekanymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g

