skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Cukinia jest odpowiednia dla młodych z cienką skórą, możesz wziąć jedną średnią lub, jak moja, dwie małe. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, twardy ser (mam parmezan), ale możesz wybrać dowolny według własnego gustu. Wskazuję czosnek na jeden goździk, ale możesz dodać więcej, także według własnego gustu. Przygotuj formę lub blachę do pieczenia i włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 2:
Umyj cukinię i osusz ręcznikiem. Pokrój w plastry o grubości 0,5 centymetra. Przykryj naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na nim kółka cukinii. Kubki cukinii można posolić osobno lub nie można solić, ponieważ w czapce ze śmietaną i czosnkiem będzie również sól.
Krok 3:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Ser wyjąć z opakowania i zetrzeć na średniej tarce. Wymieszaj świeżą śmietanę z posiekanym czosnkiem i startym serem, dodaj trochę soli. Rozłóż 0,5 - 1 łyżkę stołową (w zależności od średnicy koła cukinii) mieszanki śmietany i sera na każdym kółku cukinii.
Krok 4:
Przygotowując takie danie z cukinii, możesz posypać cukinię posiekanymi ziołami koperkowymi przed pieczeniem lub możesz to zrobić po ugotowaniu. Zrobiłem dwie opcje, a cukinia ze świeżymi ziołami (nie pieczona razem z cukinią) wydawała mi się bardziej aromatyczna i smaczna. W przypadku pierwszej opcji w tym kroku posyp posiekaną zieleniną każde kółko cukinii. Włóż formę z cukinią do piekarnika na 20-25 minut.
Krok 5:
Gotową cukinię można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą działać jako gorąca przekąska, jako samodzielne danie i jako dodatek.
w sezonie młodej cukinii takie danie można gotować prawie codziennie. Nie przeszkadza i sprawia, że każdy posiłek jest smaczny i soczysty. Danie jest przygotowywane bardzo prosto, poradzi sobie z nim jako początkująca gospodyni domowa i uczeń. A po ugotowaniu możesz zaskoczyć nawet gości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g