cukinia pieczona z serem w piekarniku

soczysta, aromatyczna pieczona cukinia z serem i kwaśną śmietaną. Cukinia z serem pieczona w piekarniku okazuje się bardzo smaczna. To danie spodoba się wszystkim członkom rodziny, zwłaszcza mężczyznom. Jeśli cukinia nie jest ulubionym warzywem, to w tej wersji mogą się podobać.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 31 % 4 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Cukinia jest odpowiednia dla młodych z cienką skórą, możesz wziąć jedną średnią lub, jak moja, dwie małe. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, twardy ser (mam parmezan), ale możesz wybrać dowolny według własnego gustu. Wskazuję czosnek na jeden goździk, ale możesz dodać więcej, także według własnego gustu. Przygotuj formę lub blachę do pieczenia i włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię i osusz ręcznikiem. Pokrój w plastry o grubości 0,5 centymetra. Przykryj naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na nim kółka cukinii. Kubki cukinii można posolić osobno lub nie można solić, ponieważ w czapce ze śmietaną i czosnkiem będzie również sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Ser wyjąć z opakowania i zetrzeć na średniej tarce. Wymieszaj świeżą śmietanę z posiekanym czosnkiem i startym serem, dodaj trochę soli. Rozłóż 0,5 - 1 łyżkę stołową (w zależności od średnicy koła cukinii) mieszanki śmietany i sera na każdym kółku cukinii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowując takie danie z cukinii, możesz posypać cukinię posiekanymi ziołami koperkowymi przed pieczeniem lub możesz to zrobić po ugotowaniu. Zrobiłem dwie opcje, a cukinia ze świeżymi ziołami (nie pieczona razem z cukinią) wydawała mi się bardziej aromatyczna i smaczna. W przypadku pierwszej opcji w tym kroku posyp posiekaną zieleniną każde kółko cukinii. Włóż formę z cukinią do piekarnika na 20-25 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotową cukinię można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą działać jako gorąca przekąska, jako samodzielne danie i jako dodatek.

w sezonie młodej cukinii takie danie można gotować prawie codziennie. Nie przeszkadza i sprawia, że każdy posiłek jest smaczny i soczysty. Danie jest przygotowywane bardzo prosto, poradzi sobie z nim jako początkująca gospodyni domowa i uczeń. A po ugotowaniu możesz zaskoczyć nawet gości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy