babeczka bananowa w piekarniku

miękkie, przewiewne, wykonane z prostych potraw, pyszne! Babeczka bananowa to przepis na szybkie i łatwe do przygotowania wypieki na herbatę. Dojrzałe banany nadają babeczce niesamowity smak. Jeśli dodasz do niego krem lub polewasz ciasto lukrem, możesz bezpiecznie podać go na świątecznym stole.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 73 % 43 g
288 kcal
IG: 2 / 10 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę bananową w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Aby ciasto było miękkie i puszyste, muszą mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij jajka, mleko i masło z lodówki. Lepiej jest wziąć trochę dojrzałych bananów do pieczenia, wtedy babeczka okaże się bardziej aromatyczna. Ponadto takie banany są bardzo słodkie, możliwe będzie zmniejszenie ilości cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miękkie masło ubić mikserem elektrycznym na puszystą, jasną masę. Nie ubijaj dłużej niż 3 minuty, olej może zacząć oddzielać płyn.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuując ubijanie, dodaj trochę cukru, zwykłego i waniliowego, a następnie wlej trochę mleka. Ubij masę, aż będzie gładka, dodając do ciasta Mleko i cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, obierz i zetrzyj banany. Wygodnie jest to zrobić zwykłym widelcem. Nawet jeśli masz duże kawałki banana, nie jest to przerażające, dodadzą tekstury babeczce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj banany do ciasta. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wprowadź jajka do ciasta jeden po drugim, dobrze zagniatając masę po każdym trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj ją do ciasta w częściach. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Okaże się gęsty, ale płynny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut. Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć formę z piekarnika.  Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Babeczka bananowa jest pyszna i ciepła. Smacznego!

po raz pierwszy zrobiłam ciasto z bananami. Wynik przypadł do gustu nie tylko mnie, ale także rodzinie.  
moje produkty mleczne nie miały czasu na rozgrzanie się po lodówce, więc po dodaniu mleka masło oddzieliło się, a ciasto straciło swoją jednorodność. To nie jest straszne, ponieważ wszystko zostało wyprostowane po dodaniu mąki. Nie wpłynęło to na smak.
jeśli wierzch babeczki jest zarumieniony, należy przykryć formę folią.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy