skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić babeczkę bananową w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Aby ciasto było miękkie i puszyste, muszą mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij jajka, mleko i masło z lodówki. Lepiej jest wziąć trochę dojrzałych bananów do pieczenia, wtedy babeczka okaże się bardziej aromatyczna. Ponadto takie banany są bardzo słodkie, możliwe będzie zmniejszenie ilości cukru.
Krok 2:

Miękkie masło ubić mikserem elektrycznym na puszystą, jasną masę. Nie ubijaj dłużej niż 3 minuty, olej może zacząć oddzielać płyn.
Krok 3:

Kontynuując ubijanie, dodaj trochę cukru, zwykłego i waniliowego, a następnie wlej trochę mleka. Ubij masę, aż będzie gładka, dodając do ciasta Mleko i cukier.
Krok 4:

Umyj, obierz i zetrzyj banany. Wygodnie jest to zrobić zwykłym widelcem. Nawet jeśli masz duże kawałki banana, nie jest to przerażające, dodadzą tekstury babeczce.
Krok 5:

Dodaj banany do ciasta. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 6:

Wprowadź jajka do ciasta jeden po drugim, dobrze zagniatając masę po każdym trzepaczką.
Krok 7:

Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj ją do ciasta w częściach. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Okaże się gęsty, ale płynny.
Krok 8:

Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut. Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć formę z piekarnika. Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Babeczka bananowa jest pyszna i ciepła. Smacznego!
po raz pierwszy zrobiłam ciasto z bananami. Wynik przypadł do gustu nie tylko mnie, ale także rodzinie.
moje produkty mleczne nie miały czasu na rozgrzanie się po lodówce, więc po dodaniu mleka masło oddzieliło się, a ciasto straciło swoją jednorodność. To nie jest straszne, ponieważ wszystko zostało wyprostowane po dodaniu mąki. Nie wpłynęło to na smak.
jeśli wierzch babeczki jest zarumieniony, należy przykryć formę folią.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g

