skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do takiego dania nie musisz brać dużych, średnich i małych bulw, lepiej młode ziemniaki, ponieważ będą pieczone ze skórką. Jako przyprawy użyjemy soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, czosnku oraz świeżych ziół koperkowych i pietruszki.
Krok 2:
Moje ziemniaki, najpierw pokrój na dwie połówki, każdą z nich na plasterki, z reguły są to trzy lub cztery kawałki.
Krok 3:
Wlej wodę do rondla, dodaj do niego trochę soli, włącz ogień. Gdy woda się zagotuje, włóż plastry ziemniaków do rondla z wodą i gotuj nie dłużej niż dwie minuty od momentu wrzenia.
Krok 4:
Łyżką cedzakową wyjmujemy ziemniaki z wody, suszymy je na ręczniku papierowym. Pozwól mu trochę ostygnąć, ale nie całkowicie, najważniejsze jest, aby wytrzymać ręce, musisz marynować ziemniaki rękami. Wkładamy ziemniaki, dodajemy przyprawy, drobno posiekany lub posiekany czosnek, oliwę z oliwek, mieszamy ziemniaki rękami, delikatnie, aby plastry się nie złamały.
Krok 5:
Pozostaw ziemniaki w misce z przyprawami na około 10 minut, aby każdy plasterek był dobrze nasycony przyprawami i olejem.
Krok 6:
Na suchej blasze do pieczenia (możesz przykryć ją pergaminem, ale opcjonalnie ziemniaki będą w oleju i nie wyschną na blasze do pieczenia) rozłóż plastry marynowanych ziemniaków w rzędach, aby się nie dotykały. Resztki marynaty podlewamy ziemniaki na wierzch.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wkładamy blachę do pieczenia z ziemniakami do piekarnika, pieczemy przez około 25 minut. Skoncentruj się na pracy piekarnika, ziemniaki powinny być lekko zrumienione.
Krok 8:
Wyjmij ziemniaki na talerz, podawaj ze świeżymi warzywami, keczupem lub innym sosem do smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g