skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki w piekarniku? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Lepiej jest wybrać bulwy ziemniaczane tej samej wielkości. Świeży rozmaryn można zastąpić suchymi ziołami. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć dowolną roślinę do wyboru. Możesz także użyć specjalnych mieszanek przypraw do ziemniaków. I czarny mielony pieprz zastąpić papryką.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz i ponownie spłucz pod bieżącą wodą. Jeśli ziemniaki są duże, pokrój je na pół, pozostaw małe bulwy w całości.
Krok 3:
Włóż obrane ziemniaki do garnka, zalej je wodą, aby całkowicie je przykryła. Dodaj szczyptę soli i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Nie musimy gotować ziemniaków, dopóki nie będą gotowe, miej to na uwadze.
Krok 4:
Rozłóż główkę czosnku na ząbki.
Krok 5:
Usuń liście z gałązek rozmarynu. W misce połącz rozmaryn, nieobrany czosnek i 2 łyżki. oliwa z oliwek.
Krok 6:
Ugotowane ziemniaki wrzuć do durszlaka i odstaw na 5 minut, aby szklanki wody i bulwy lekko wyschły.
Krok 7:
Przenieś ziemniaki do wysmarowanej oliwą Formy do pieczenia, soli i pieprzu.
Krok 8:
Umieść formę z ziemniakami w piekarniku nagrzanym do 190°C na około 20-30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij pieczone ziemniaki z piekarnika i lekko dociśnij bulwy tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 9:
Rozłóż rozmaryn z czosnkiem nasączony oliwą z oliwek na powierzchni ziemniaków. Wróć formę do piekarnika na kolejne 25-40 minut i piecz ziemniaki, aż będą złotobrązowe.
do tego dania musisz wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że bulwy o cienkiej jasnobrązowej skórce są świetne. A także niektóre odmiany ziemniaków o czerwonej skórce. Nawiasem mówiąc, jeśli lubisz ziemniaki w stylu rustykalnym, skórki nie można obrać, ale bardzo dokładnie umyć przed pieczeniem.
jeśli rumiana skórka nie pojawiła się na Twoich ziemniakach po pierwszych 30 minutach pieczenia, to masz złą odmianę. To nic wielkiego. Najważniejsze, że jest dobrze upieczony w środku.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ze wszystkich rodzajów dodatków moim ulubionym od lat są ziemniaki i ryż. Jednak ziemniaki pieczone według tego przepisu są postrzegane jako niezależne danie. Jest tak aromatyczny i pyszny, że nie potrzebuje mięsa ani ryb. Gorąco polecam do gotowania. To najsmaczniejsza opcja pieczonego ziemniaka, jaką kiedykolwiek próbowałem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g