pierś z indyka z curry w piekarniku

Pieczona pierś z indyka-nie możesz sobie wyobrazić smaczniejszego! Pierś marynowana i pieczona w marynacie kefirowej z dodatkiem curry jest naprawdę bardzo soczysta i apetyczna. Spróbuj, a potraktujesz swoich bliskich tak prostym i pysznym daniem!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 89 % 16 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 6 % 1 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pierś z indyka z curry w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Składniki będą potrzebować bardzo mało. Weź kefir, plasterek cytryny, sól i przyprawy. To wszystko!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz indyka, osusz ręcznikiem papierowym, Wyczyść folię, jeśli jest dostępna i pamiętaj, aby kilkakrotnie przekłuć ze wszystkich stron specjalnym urządzeniem lub zwykłym widelcem - z powodzeniem radzi sobie z tą procedurą - indyk ma dobrze przekłutą miazgę. Jest to konieczne do lepszego i równomiernego namoczenia mięsa marynatą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie powinieneś zrobić marynatę, w tym celu wlej kefir do dowolnego głębokiego rondla, Posol go, wyciśnij sok z cytryny i dodaj przyprawy. Dobrze nadają się przyprawy do kurczaka, curry, kurkuma lub inne, które lubisz. Wymieszaj mieszaninę, wyślij również plasterki cytryny do marynaty-są bardzo smaczne podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tej marynacie zanurz pierś z indyka, pozostaw na 2-4 godziny, od czasu do czasu obracając kawałek indyka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie możesz zawinąć indyka wraz z marynatą w folię lub rękaw do pieczenia, jeśli nie ma odpowiedniej formy z pokrywką. Przeniosłem do mniejszej Formy do kuchenki mikrofalowej-nadaje się również do pieczenia w piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij indyka marynatą, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 200-180 stopni na półtorej do dwóch godzin. Czas i temperatura gotowania są wskazane w przybliżeniu-skup się na cechach swojego sprzętu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pierś z indyka zapiekana z curry jest gotowa! Możesz podawać jako gorące danie, krojąc je w plastry i polewając powstałym sosem. I może być schłodzony i używany jako zimna przekąska.

miękką i soczystą pierś z indyka, lekko schłodzoną, można pokroić ostrym nożem i podawać jako drugie danie, przyprawione ziemniakami, ryżem, zielonym groszkiem lub gotowaną zieloną fasolką - łączy się z prawie wszystkimi rodzajami dekoracji. I możesz podawać schłodzone, jako przekąskę lub jako część kawałków mięsa, taka pierś z indyka jest wspaniała do robienia kanapek na śniadanie lub przekąskę.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy