skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pierś z indyka z curry w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Składniki będą potrzebować bardzo mało. Weź kefir, plasterek cytryny, sól i przyprawy. To wszystko!
Krok 2:
Dobrze opłucz indyka, osusz ręcznikiem papierowym, Wyczyść folię, jeśli jest dostępna i pamiętaj, aby kilkakrotnie przekłuć ze wszystkich stron specjalnym urządzeniem lub zwykłym widelcem - z powodzeniem radzi sobie z tą procedurą - indyk ma dobrze przekłutą miazgę. Jest to konieczne do lepszego i równomiernego namoczenia mięsa marynatą.
Krok 3:
Następnie powinieneś zrobić marynatę, w tym celu wlej kefir do dowolnego głębokiego rondla, Posol go, wyciśnij sok z cytryny i dodaj przyprawy. Dobrze nadają się przyprawy do kurczaka, curry, kurkuma lub inne, które lubisz. Wymieszaj mieszaninę, wyślij również plasterki cytryny do marynaty-są bardzo smaczne podczas pieczenia.
Krok 4:
W tej marynacie zanurz pierś z indyka, pozostaw na 2-4 godziny, od czasu do czasu obracając kawałek indyka.
Krok 5:
Następnie możesz zawinąć indyka wraz z marynatą w folię lub rękaw do pieczenia, jeśli nie ma odpowiedniej formy z pokrywką. Przeniosłem do mniejszej Formy do kuchenki mikrofalowej-nadaje się również do pieczenia w piekarniku.
Krok 6:
Napełnij indyka marynatą, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 200-180 stopni na półtorej do dwóch godzin. Czas i temperatura gotowania są wskazane w przybliżeniu-skup się na cechach swojego sprzętu.
Krok 7:
Pierś z indyka zapiekana z curry jest gotowa! Możesz podawać jako gorące danie, krojąc je w plastry i polewając powstałym sosem. I może być schłodzony i używany jako zimna przekąska.
miękką i soczystą pierś z indyka, lekko schłodzoną, można pokroić ostrym nożem i podawać jako drugie danie, przyprawione ziemniakami, ryżem, zielonym groszkiem lub gotowaną zieloną fasolką - łączy się z prawie wszystkimi rodzajami dekoracji. I możesz podawać schłodzone, jako przekąskę lub jako część kawałków mięsa, taka pierś z indyka jest wspaniała do robienia kanapek na śniadanie lub przekąskę.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z indyka - 84 kcal/100g