skład / składniki
metoda gotowania
to danie kuchni uzbeckiej nie jest tak łatwe do przygotowania w klimacie umiarkowanym, ponieważ potrzebuje gigantycznego melona, który dojrzewa tylko pod palącym południowym słońcem. Jak gotować kurczaka z ziemniakami w melonie, pieczonym w piekarniku po uzbecku, nauczyłem się z programu telewizyjnego o kuchniach różnych narodów. Program był poświęcony najbardziej niezwykłemu jedzeniu, a ten kulinarny przepis na kuchnię uzbecką utkwił mi w pamięci przez długi czas, ale udało mi się go ugotować dopiero we wrześniu ubiegłego roku, kiedy nagle miałem ogromny melon i zupełnie mały, niewiele większy niż fasola, młody ziemniak. Przede wszystkim ugotowałem małą tuszę z kurczaka na cichym ogniu w mieszaninie wody i soku winogronowego-w sumie około pół litra płynu. Jednocześnie ugotowałem obrane młode ziemniaki. Z gotowego kurczaka zdjął skórę, natarł ją pokruszonymi orzechami, solą-pieprzem i kolendrą-goździkami i nadziewał młodymi ziemniakami. Z czystego melona zdjął pokrywkę i wyciągnął nasiona i miąższ przez otwór. Miąższ nie musi być zeskrobany, na skórce powinna pozostać niewielka warstwa. Wepchnął kurczaka do melona, przykrył pokrywką, którą przymocował do miejsca nitkami. Włóż Dom z kurczaka melona do piekarnika, rozgrzanego do umiarkowanej temperatury i piecz przez około godzinę. Podczas gotowania należy obniżyć temperaturę piekarnika. Gotowego kurczaka podawano z mięsem melonowym, pokrojonym na małe kawałki i najdelikatniejszymi ziemniakami, które były nadziewane gigantycznym melonem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Melon"kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon "kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g